Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

9/5/16

Οι Πόντιοι του Τορόντο τιμούν τη 19η Μαΐου, την Ημέρα Εθνικής Μνήμης

  • Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις μνήμης του 2015 (φωτ.: Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»)
Ίσως δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη (και ευτυχέστερη) συγκυρία για την ελληνική κοινότητα του Τορόντο: λίγα 24ωρα μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, την προσοχή της κοινής γνώμης του Καναδά τραβούν οι διήμερες εκδηλώσεις μνήμης για τη 19η Μαΐου.


«Ημέρα Εθνικής Μνήμης» αποκαλούν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Τις εκδηλώσεις διοργανώνει η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά», με προσκεκλημένους τον εκδότη-συγγραφέα Σάββα Καλεντερίδη και τον διανοούμενο Αιμίλιο Έδεν.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 14 Μαΐου, με επίκεντρο το «Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο» της ελληνικής κοινότητας Τορόντο. Στο πρώτο μέρος ο Σάββας Καλεντερίδης θα παρουσιάσει ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε ανατολική Θράκη, Κωνσταντινούπολη, Πόντο και Μικρά Ασία. Μέσα από 333 φωτογραφίες, ένα ταξίδι στα μνημεία του ελληνισμού. Στο δεύτερο μέρος θα αναφερθεί στις γεωπολιτικές εξελίξεις (Συρία-Κουρδικό-Τουρκία), στο Μεταναστευτικό και στο πώς επηρεάζονται η Κύπρος και η Ελλάδα.
Θέμα της εισήγησης του Αιμίλιου Έδεν είναι οι αντάρτες του Πόντου.
Την πρώτη μέρα των αφιερωματικών εκδηλώσεων ιδιαίτερο ρόλο έχει και η νέα γενιά. «Βρείτε το χωριό της προσφυγικής καταγωγής σας» είναι το θέμα της παρουσίασής τους που βασίζεται σε έρευνα που έγινε σε προσφυγικά αρχεία που ανοίγουν για πρώτη φορά στο Τορόντο.

Το μνημείο που βρίσκεται στο Τορόντο και είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων
Το πρωί της Κυριακής 15 Μαΐου θα τελεστεί δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στο ναό του Αγίου Δημητρίου, και στη συνέχεια θα γίνει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο τηςΓενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Τελετάρχης της εκδήλωσης που θα ακολουθήσει στο «Πολυμενάκειο» είναι ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά Κώστας Τσιλφίδης. Την έναρξη θα κηρύξει ο πρόεδρος της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο Χρήστος Κοτσαμποϊκίδης.
«Γενοκτονία – Αιδώς και οδύνη της Ανθρωπότητας. Γεωπολιτικές πτυχές της αναγνώρισης» είναι το θέμα της ομιλίας του Σάββα Καλεντερίδη. Ένα αφιέρωμα στον Κοτζά Αναστάς θα παρουσιάσει ο Αιμίλιος Έδεν. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν τα παιδικά χορευτικά τμήματα του σωματείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: