Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

11/1/16

«Ξεθάβουν» το 45άρι-σφραγίδα της 17Ν

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ. 
Η «Σέχτα», οι «Πυρήνες», ο «καλύτερος εκτελεστής», ο εκπαιδευτής από την Κούβα και άλλα αποκαλυπτικά στοιχεία στο βούλευμα για την επιχείρηση «Γοργοπόταμος» με στόχο απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού
«Ξεθάβουν» το 45άρι-σφραγίδα της 17Ν
Η οργάνωση «Σέχτα» είχε προχωρήσει το 2009-10 στις δολοφονίες του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια (αριστερά) και του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα
«Επανεμφάνιση» του περιβόητου 45αριού της «17 Νοέμβρη» σε δολοφονική επίθεση σχεδίαζαν οι «Πυρήνες» μαζί με τον Χριστόδουλο Ξηρό. Η περιώνυμη «Σέχτα» είχε δημιουργηθεί από την ίδια ομάδα «ανταρτών πόλης» που άλλαζαν τον τρόπο γραφής και το ύφος των προκηρύξεών τους. Αυτές είναι ορισμένες από τις αποκαλύψεις και τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από το δικαστικό βούλευμα - συνολικής έκτασης 586 σελίδων - του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών σχετικά με την εμπλοκή συνολικά 29 ατόμων στην επιχείρηση «Γοργοπόταμος» που είχαν οργανώσει αντιεξουσιαστές και ποινικοί πριν από έναν χρόνο με στόχο απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού και δεκάδες άλλες ένοπλες ενέργειες.

Στο δικαστικό έγγραφο που παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής» περιέχονται στοιχεία για τη συνεργασία ποινικών και αντιεξουσιαστών, για κοινούς κατασκευαστές βομβών, για εισαγωγή αντιαρματικών όπλων από Αλβανία αλλά και ειδική ανάλυση για τον ρόλο ατόμων με «κωδικές ονομασίες» «Κεφάλας», «Κράσπεδος» κ.ά.

Η «παλιά εταιρεία»

Ενα από τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία του βουλεύματος είναι η αναφορά σε - άγνωστο ως σήμερα - μέρος της αλληλογραφίας Ξηρού και «Πυρήνων» με περίπου χίλιες κρυπτογραφημένες επιστολές, όπου γίνεται λόγος για «ανάσυρση» και επαναχρησιμοποίηση των δύο πιστολιών της 17Ν που δεν έχουν εντοπισθεί μετά την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. το 2002 και προφανώς ο Χρ. Ξηρός γνωρίζει πού βρίσκονται.

Στην 76η σελίδα του βουλεύματος σχετικά με μία από τις επιστολές των «Πυρήνων» στις 21 Ιουνίου 2014 προς Ξηρό και «Ιάσονα» σημειώνεται: «Οι "Πυρήνες" απευθυνόμενοι στον Ξηρό που τους είχε ρωτήσει σε γράμμα για τα δύο πιστόλια της παλιάς εταιρείας - της 17Ν -, για τις νομικές επιπτώσεις ή αν το "σηκώνουνε", του απαντούν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα». Μια «επάνοδος» της 17Ν με τη χρησιμοποίηση των όπλων-σφραγίδων της από άλλους ενόπλους αποτελεί έναν από τους μεγάλους «εφιάλτες» της ΕΛ.ΑΣ. Το συγκεκριμένο απόσπασμα δείχνει ότι κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά δύσκολο ή απίθανο είναι...

Σε άλλο απόσπασμα ο Χρ. Ξηρός φέρεται να... αξιολογεί τους εκτελεστές της 17Ν και να μιλάει για κάτι που επίσης δεν ήταν γνωστό ως σήμερα. Οπως αναφέρεται στο βούλευμα, σε επιστολή του Χρ. Ξηρού σημειώνεται ότι «ο ίδιος, ο αδελφός του (σ.σ.: Σάββας Ξηρός) και ο Μήτσος (σ.σ.: πιθανολογείται ότι μιλάει για τον Δημήτρη Κουφοντίνα) ήταν οι χειρότεροι και καλύτεροι ο Τζωρτζάτος και ο μ...ς από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και ότι τους είχε εκπαιδεύσει ειδικός στο αντάρτικο πόλης που ήταν από την Κούβα». Στο βούλευμα αναφέρεται για τους «Πυρήνες» ότι σε επιστολή τους «σχολιάζουν τον Αθωόπουλο (Γιωτόπουλο) και τον Αχυράνθρωπο (Τζωρτζάτο) για τους οποίους, όπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχουν λόγια και λένε στον "Νίκο" (Χρ. Ξηρός) ότι δεν είναι λάθος να γράψει ένα γράμμα για τις βρωμιές που λένε...».

Η μετάλλαξη της «Σέχτας»
Ενα από τα σημεία που εντυπωσιάζει στο βούλευμα είναι μια αποκρυπτογραφημένη επιστολή έγκλειστων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» προς 40χρονο αντιεξουσιαστή με τον κωδικό «Ιάσονα» που είναι ήδη κατηγορούμενος για την υπόθεση. Εκεί υπάρχει αναφορά στην ανάληψη από την οργάνωση «Σέχτα» (είχε προχωρήσει το 2009-2010 στις δολοφονίες του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια και του αστυνομικούΝεκτάριου Σάββα και σε δύο ένοπλες επιθέσεις σε τηλεοπτικό σταθμό και στη ΔΟΥ Κορυδαλλού) της ευθύνης για την αποστολή δέματος-βόμβας στο ΑΤ Ιτέας στις 29 Απριλίου 2014. Η βόμβα δεν εξερράγη, γεγονός που άλλαξε τον σχεδιασμό. Σύμφωνα με νέα στοιχεία του δικαστικού εγγράφου, σε επιστολή τους προς τον «Ιάσονα» οι «Πυρήνες» αναφέρονται αναλυτικά στην τακτική της «Σέχτας».

Οπως γράφουν, «η Σέχτα συνήθως δεν έστελνε ιντερνετικά κείμενα και πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνει στην ίδια μεθοδολογία, οπότε του λένε να βάλει την προκήρυξη σε ένα "στικάκι" και να το αφήσει σε όποιο σημείο τον βολεύει προσέχοντας για κάμερες. Και μετά του λένε να πάρει τηλέφωνο από κινητό, παρά καρτοτηλέφωνο, για να μην αφήσει γενετικό υλικό. Και να ενημερώσει "Τα Νέα", την εφημερίδα. Και αυτό γίνεται λόγω της "ιστορίας" που έχει η "Σέχτα" μαζί τους».

Σε άλλο σημείο του βουλεύματος μνημονεύεται άλλο απόσπασμα από επιστολή των «Πυρήνων» όπου σημειώνουν ότι «αν την ευθύνη της επίθεσης (στην Ιτέα) την ανελάμβαναν ως "Σέχτα", άλλο ύφος θα είχε το κείμενό τους. Απλά, εφόσον δεν πέτυχε, κράτησαν χαμηλό προφίλ αλλά περιεκτικό».

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα» σημείωναν ότι «πράγματι στη συνέχεια της έρευνας για την υπόθεση "Γοργοπόταμος" υπήρξαν νεότερα στοιχεία και ενδεικτικές αναφορές για τις σχέσεις εγκλείστων μελών των "Πυρήνων" και τη μετάλλαξή τους σε "Σέχτα". Οι δικαστικές αρχές όμως έκριναν ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι επαρκή για να ασκήσουν σχετικές διώξεις και να λυθεί το μυστήριο με την οργάνωση που έχει προχωρήσει σε δύο δολοφονίες».

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΟΙ
Το κανόνι, ο «Κεφάλας» και η «Ρωξάνη»

Στο βούλευμα σημειώνεται ότι τα μέλη των «Πυρήνων» και οι ποινικοί είχαν τρία σχέδια απόδρασης: το πρώτο με ελικόπτερο και το δεύτερο με ομηρεία σωφρονιστικού με ομοίωμα όπλου και ανατινάξεις βομβών στις φυλακές που θα ενεργοποιούνταν από κινητά. Τελικά επελέγη το τρίτο, με ένα «βαρέλι-κανόνι» 150 κιλών εκρηκτικών, με Καλάσνικοφ και λέιζερ για τους φρουρούς και με αντιαρματικό RPG που είχαν φέρει από την Αλβανία.

Οσον αφορά τον «Κεφάλα», που εμφανίζεται ως αρωγός προερχόμενος από τον ποινικό χώρο, το βούλευμα σημειώνει ότι «είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα απέναντι στα μέλη των "Πυρήνων", ενώ φρόντισε να τους δώσει έναν δικό του έμπιστο άνθρωπο που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν μαζί του στην παρασκευή ανάλογων εκρηκτικών υλών που τοποθετήθηκαν σε εκρηκτικούς μηχανισμούς σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών της νύχτας και σε νοθεία καυσίμων. Τον άνδρα τον αποκαλούσε "Μάγειρα"».

Καθοριστικό στοιχείο στο δικαστικό βούλευμα είναι οι αναφορές για τους συνεργούς με τον κωδικό «Ρωξάνη» που συμμετείχαν στο σχέδιο «Γοργοπόταμος». Οπως σημειώνεται, «πρόκειται για δύο άτομα (πιθανόν άνδρας - γυναίκα) τα οποία δεν μιλούν ελληνικά και συνεννοούνται στην αγγλική γλώσσα. Στις 14 Νοεμβρίου 2014 ήλθαν και οι δύο στην Αθήνα και νοίκιασαν οικία και ένα ΙΧ γιατί στη χώρα τους οδηγούν ανάποδα και ήθελαν να εξοικειωθούν στο εγχώριο οδικό δίκτυο». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αντιτρομοκρατική από ανάλυση επιβατών σε πτήσεις και άλλα στοιχεία έχει ανακαλύψει την ταυτότητα των δύο αυτών προσώπων που θεωρείται ότι διαμένουν στη Βρετανία.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: