Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Ενας νόμος-μποναμάς για στυγνούς εγκληματίες!

Πώς η προσπάθεια αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων στερεί τη ζωή από αθώους πολίτες και πώς διαστρεβλώνονται οι αποφάσεις και η κρίση του φυσικού δικαστή. 3.000 θα πάρουν εξιτήριο έως τον Απρίλιο
http://www.dimokratianews.gr/content/57335/enas-nomos-mponamas-gia-stygnoys-egklimaties
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΩ ΠΑΛΑΙΟΥ

Την τελευταία δεκαετία κάθε υπουργός Δικαιοσύνης προχωρεί στην ψήφιση ενός τουλάχιστον νόμου με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών. Το αποτέλεσμα είναι τα σωφρονιστικά καταστήματα, για μικρό συνήθως χρονικό διάστημα, να παίρνουν... ανάσα, ωστόσο την ίδια στιγμή κρατούμενοι, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα παρέμεναν για περισσότερο καιρό στις φυλακές, να αποφυλακίζονται. Κάποιοι εξ αυτών, όντας σκληροί ποινικοί κρατούμενοι, σύντομα επιστρέφουν στις φυλακές τελώντας νέα εγκλήματα. Σε κάποιες εξαιρετικά τραγικές περιπτώσεις, μάλιστα, στερούν ζωές αθώων ανυποψίαστων πολιτών.

Η πιο πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία για την αποσυμφόρηση των φυλακών φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου. Ο επίμαχος νόμος περιλαμβάνει μία σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις για άτομα με αναπηρία, υπερήλικες, ανηλίκους και χρήστες ναρκωτικών, και καθορίζει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την υπό όρο απόλυση κρατουμένων με σκοπό να πάρουν «ανάσα» οι φυλακές. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απόλυση υπό όρο με τη συμπλήρωση του ενός δέκατου για ποινές έως τρία έτη, του ενός πέμπτου για ποινές έως πέντε έτη, των δύο πέμπτων για ποινές έως 10 έτη, καθώς και τη μείωση του ελάχιστου χρόνου έκτισης για ποινές άνω των 10 ετών. Αυτό σημαίνει ότι ο κρατούμενος θα παραμείνει στις φυλακές το ένα τρίτο του χρόνου έκτισης της ποινής που του έχει επιβληθεί.
Η εφαρμογή
Ο συγκεκριμένος νόμος τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2015 και θα έχει ισχύ έως το τέλος Απριλίου 2016. Τους μήνες της εφαρμογής του έχουν κάνει χρήση του ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου και έχουν αποφυλακιστεί χιλιάδες κρατούμενοι. Εκτιμάται ότι έως το τέλος του ερχόμενου Απριλίου ο αριθμός τους θα έχει ανέλθει στους 3.000 και πρόκειται για τη μαζικότερη αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας την τελευταία δεκαετία! Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αυτός ο νόμος έδωσε τη δυνατότητα σε σκληρούς ποινικούς κρατουμένους να δουν την «έξοδο» των φυλακών. Γι' αυτόν τον λόγο δικαστικοί κύκλοι, από την έναρξη της εφαρμογής του, ήταν επιφυλακτικοί, ιδίως για τη διάταξη που αφορά τις ποινές άνω των 10 ετών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τη 16η Απριλίου 2015 ο αριθμός των κρατουμένων ανερχόταν σε 11.569, ενώ τη 16η Δεκεμβρίου 2015 σε 9.632. Η συνολική μείωση του αριθμού τους το πρώτο οκτάμηνο εφαρμογής του νόμου, ανέρχεται δηλαδή σε 1.937 κρατουμένους. Παράλληλα, ο συγκεκριμένος νόμος δίνει τη δυνατότητα αποφυλάκισης με «βραχιολάκι» και σε ισοβίτες με αναπηρία άνω του 80%, όπως ο Σάββας Ξηρός (λόγω της προσωπικής του αντίθεσης στο μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης δεν έχει κάνει χρήση του μέτρου), αλλά και για όσους είναι κρατούμενοι με ποσοστό αναπηρίας (67%-80%). Επίσης, προβλέπει τη συντομότερη απόλυση φιλοξενούμενων αλλοδαπών κρατουμένων. Σε αυτήν την κατηγορία υπάγονται 684 άτομα, τα οποία αποφυλακίστηκαν τους τελευταίους μήνες. Επίσης, απολύθηκαν και 31 ανήλικοι κρατούμενοι.

Οι απαντήσεις

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει κατά καιρούς απαντήσει στην αρνητική κριτική που έχει δεχτεί υποστηρίζοντας πως ο νόμος 4322/2015 καινοτόμησε ως προς την αποφυλάκιση τριών κατηγοριών κρατουμένων, των φιλοξενούμενων αλλοδαπών, των αναπήρων και των ανηλίκων. Αντίθετα, ως προς την απόλυση κατόπιν έκτισης μέρους της ποινής απλώς υιοθέτησε παλιότερους τύπους ρυθμίσεων, οι οποίες έχουν θεσπιστεί αλλεπάλληλα από κυβερνήσεις μετά το 2005. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι, είτε πρόκειται για παλιότερες είτε για νεότερες νομοθετικές ρυθμίσεις, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Οι κρατούμενοι παραμένουν στις φυλακές πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από την ποινή που τους έχει επιβληθεί.

Οπως αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο νομικός και μέλος της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων Ηλίας Σιδέρης, αυτό έχει αποτέλεσμα να διαστρεβλώνονται οι δικαστικές αποφάσεις και η κρίση του φυσικού δικαστή για κάθε έναν καταδικασθέντα. «Οταν ο δικαστής καταδικάζει κάποιον σε 10 έτη κάθειρξη, σημαίνει ότι έχει περάσει ατελείωτες ώρες ανάγνωσης, μελέτης, σκέψης. Ατελείωτες εργατοώρες ανακρίσεων, μαρτυρικών καταθέσεων, απολογιών και αγορεύσεων για να καταλήξουμε ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, είτε για τιμωρία είτε για σωφρονισμό, πρέπει να παραμείνει έγκλειστος για όσο χρόνο αποφασίσει ο δικαστής. Δεν μπορεί ο νομοθέτης να αποφασίζει ότι πρέπει να αποσυμφορηθούν οι φυλακές και να αποφυλακίζονται όλοι όσοι ο νομοθέτης νομίζει ότι πρέπει να αποφυλακιστθούν. Πλέον, για να κρατηθεί προσωρινά κάποιος εγκληματίας, πρέπει να τελέσει μόνο κακουργήματα. Οποιος καταδικάζεται για πλημμέλημα είναι άκρως απίθανο να κρατηθεί έστω και για μία μέρα, αν έχει να πληρώσει» τονίζει ο κ. Σιδέρης.

Την ίδια στιγμή, όπως εξηγεί ο νομικός, το πρόβλημα ξεκινά από το «μεσαιωνικών προδιαγραφών» σωφρονιστικό μας σύστημα, αν και διευκρινίζει πως αυτό «δεν σημαίνει ότι επειδή δεν έχουμε φυλακές, πρέπει να κυκλοφορούν εγκληματίες που δεν έχουν σωφρονιστεί όπως ο δικαστής αμετακλήτως αποφάσισε». Ενα από τα βασικά προβλήματα αυτών των νομοθετικών πρωτοβουλιών είναι πως δεν λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κρατουμένου, όπως, για παράδειγμα, η επικινδυνότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Σιδέρη, «σε κανένα νομοσχέδιο δεν δίνονται πραγματικές δυνατότητες στα συμβούλια των φυλακών και στα συμβούλια υφ' όρων αποφυλάκισης κρατουμένων να ελέγξουν ποιος πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία και ποιος όχι. Η χώρα και η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο αντεγκληματικής πολιτικής, ίσως γιατί από τους καταδικασθέντες έχει στερηθεί το δικαίωμα ψήφου. Νομοθετούμε στο πόδι, χωρίς να ρωτάμε δικηγόρους, δικαστές, ακόμη και συλλόγους αποφυλακισθέντων, να μας πουν τη γνώμη τους. Η δήθεν ευαίσθητη κυβέρνηση δημιουργεί μια κοινωνία ατιμωρησίας, που εν τέλει οδηγεί σε σκληρότερες μορφές εγκλήματος. Ισως θα πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε τους κρατουμένους ως αριθμούς, αλλά ως ανθρώπους που πρέπει να σωφρονιστούν και να επιστρέψουν δημιουργικοί και πάλι στην κοινωνία».

Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιες από τις αποφυλακίσεις που έλαβαν χώρα αυτό το εξάμηνο είχαν αρνητικά αποτελέσματα, καθώς οι κρατούμενοι που βγήκαν από τις φυλακές τέλεσαν στη συνέχεια στυγερά εγκλήματα, με ενδεικτικές περιπτώσεις τη δολοφονία του 67χρονου ιδιοκτήτη ταβέρνας στην Υδρα Μανώλη Οικονόμου και του 27χρονου νεαρού κοσμηματοπώλη στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2015.
Σκότωσε τον κοσμηματοπώλη 20.000 ευρώ
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2015 ο Γεωργιανός Ρομπέρτο Σοχακιάν πυροβόλησε και σκότωσε έναν 27χρονο κοσμηματοπώλη στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Στο κατάστημα, εκτός από τον νεαρό, βρισκόταν και η μητέρα του. Ο ληστής εισέβαλε στην επιχείρηση και πυροβόλησε μία φορά για εκφοβισμό, ενώ στη συνέχεια γέμισε το σακίδιό του με κοσμήματα αξίας 20.000 ευρώ. Ο κοσμηματοπώλης φέρεται πως αντέδρασε και τότε ο 38χρονος Γεωργιανός τον πυροβόλησε μία φορά, σχεδόν εξ επαφής, τραυματίζοντάς τον στην κοιλιά. Κατά τη διαφυγή του με κλεμμένη μοτοσικλέτα ο δράστης έγινε αντιληπτός από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι έπειτα από σύντομη καταδίωξη τον συνέλαβαν σε απόσταση 200 μέτρων από το κοσμηματοπωλείο. Ο Γεωργιανός έναν μήνα νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2015, είχε αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για την υφ' όρων απόλυση. Εξέτιε ποινή πολυετούς κάθειρξης για παραβάσεις του νόμου περί ιδιοκτησίας και ναρκωτικών. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 πήρε ξανά τον δρόμο για τις φυλακές για μία βαρύτερη αυτήν τη φορά πράξη, τη δολοφονία του άτυχου 27χρονου κοσμηματοπώλη.
Οι Γεωργιανοί δήμιοι του εστιάτορα
Τρία μέλη της σπείρας που κατηγορείται ότι στις 16 Αυγούστου 2015 βασάνισε μέχρι θανάτου τον 67χρονο εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου στην Υδρα είχαν αποφυλακιστεί με τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου. Μεταξύ των αποφυλακισθέντων ήταν και ο φερόμενος αρχηγός της σπείρας των Γεωργιανών, ο οποίος είχε δει την «έξοδο» των φυλακών έναν μήνα πριν από τη στυγερή δολοφονία που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων. Αλλοι δύο Γεωργιανοί μέλη της σπείρας είχαν επίσης αποφυλακιστεί λίγες ημέρες νωρίτερα (στις 14 Ιουλίου και τις 9 Ιουνίου 2015, αντιστοίχως). Ο πρώτος είχε πάρει αποφυλακιστήριο από το σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού, όπου κρατούνταν για κλοπές, και ο δεύτερος από το σωφρονιστικό κατάστημα Τρικάλων, όπου βρισκόταν, επίσης, για κλοπές και ληστείες, ενώ φέρεται ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής τους είχαν παρουσιάσει και οι δύο ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά. Εκτός από τους τρεις, και οι υπόλοιποι τέσσερις Γεωργιανοί που συμμετείχαν στη δολοφονία μπαινόβγαιναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις φυλακές.
Ο στενός συνεργάτης του μακελάρη  Κόλα!
Ο κακοποιός Σαντέρ Πεμάι, στενός συνεργάτης του Αλβανού μακελάρη Μάριαν Κόλα, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών και αποφυλακίστηκε την άνοιξη του 2015. Πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη εκ νέου για τη συμμετοχή του σε διακίνηση ναρκωτικών. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, φέρεται ότι ήταν ο αρχηγός μίας εκ των πέντε ομάδων που απάρτιζαν την εγκληματική οργάνωση και είχε στενές επαφές με τον έγκλειστο εγκέφαλο του κυκλώματος. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα εις βάρος συνολικά 43 ατόμων, έξι εκ των οποίων είναι έγκλειστοι σε φυλακές για τα κατά περίπτωσιν αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, της κατάχρησης εξουσίας και παράβασης της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριαν Κόλα μαζί με τον Σαντέρ Πεμάι τον Φεβρουάριο του 2010, στον Βύρωνα, σκότωσαν έναν αθώο πολίτη και τραυμάτισαν σοβαρά δύο αστυνομικούς του τμήματος Ληστειών της Ασφάλειας, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον δεύτερο να αποφυλακιστεί σε χρόνο-ρεκόρ.
Ο «Ελληνας Εσκομπάρ»  με 5,5 τόνους κοκαΐνη
Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ο επονομαζόμενος και «Ελληνας Εσκομπάρ», ο οποίος κατηγορείται ως εγκέφαλος της μεταφοράς 5,5 τόνων κοκαΐνης με το αλιευτικό σκάφος «Africa 1», το καλοκαίρι του 2004, αποφυλακίστηκε στα τέλη του Ιουνίου 2015 δυνάμει του νέου νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών έχοντας εκτίσει 11 από τα 22 χρόνια κάθειρξης. Από το 2014 κατέθετε διαδοχικά αιτήματα αποφυλάκισης, τα οποία απορρίπτονταν, ωστόσο, όταν τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος, κατάφερε να βγει από τις φυλακές. Τελικά, έπειτα από παρέμβαση του Αρείου Πάγου επέστρεψε πίσω. Το 2011 το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 22 ετών, «σπάζοντας» τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί πρωτόδικα. Ο εισαγγελέας άσκησε αναίρεση και ο Αρειος Πάγος την έκανε δεκτή, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί και πάλι η υπόθεση ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Πριν από λίγες εβδομάδες το δικαστήριο επανέφερε κατά πλειοψηφία την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του είχε επιβληθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: