Σάββατο, 2 Απριλίου 2016
Οι Σουηδοί ζητούν “αναγκαστικές απελάσεις” και κατηγορούν την Ελλάδα ότι είναι ανέτοιμη
Aπό τη Γενεύη, όπου συμμετείχε στη διάσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Σουηδός Υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης Μόργκαν Γιόχανσον εξέφρασε με δηλώσεις του τη διαφωνία του με την απόφαση της Ύπατης Αρμοστείας UNHCR να αποχωρήσει μέσα από τα hotspots σε Λέσβο, Χίο, Λέρο και Σάμο.
“Μπορεί να παραμένουν στα νησιά αλλά δεν δραστηριοποιούνται επιχειρησιακά όπως πριν. Πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό να βρίσκονται μέσα, ακόμη και σε τέτοιες καταστάσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν τον σεβασμό των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι τίποτα δεν θα γίνεται στα κρυφά. Έτσι θα μπορούν να εντοπίσουν μεγάλες ανεπάρκειες, εάν προκύψουν. Χρειαζόμαστε τα μάτια και τα αυτιά της UNHCR μέσα στους καταυλισμούς”, δήλωσε ο υπουργός.
Σχετικά με τους λόγους που επικαλείται η UNHCR, αναφερόμενη σε ανθρώπους κλειδαμπαρωμένους σε καταυλισμούς πίσω από τα συρματοπλέγματα, ο Γιόχανσον δήλωσε:
“Mέτρα εξαναγκασμού πρέπει ενίοτε να χρησιμοποιούνται στην προσφυγική πολιτική. Και εμείς στη Σουηδία τα χρησιμοποιούμε. Όταν μια αίτηση ασύλου απορρίπτεται αλλά ο πρόσφυγας αρνείται να επιστρέψει στη χώρα του τον θέτουμε υπό κράτηση και τον απελαύνουμε με το ζόρι. Το κάναμε πέρυσι σε 3.000 περιπτώσεις.Δεν είναι αυτό επιχείρημα για να μη συμμετέχει η UNHCR. Αντιθέτως η παρουσία της εκεί επιβάλλεται ακόμη περισσότερο”.
Όπως τόνισε ο υπουργός, οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα πρέπει επίσης να εμποδιστούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους περαιτέρω, ειδάλλως δεν θα λειτουργήσει η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας η οποία αποσκοπεί ακριβώς στον έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων και το σταμάτημα των ροών μέσω θαλάσσης.
“Αλλιώς θα συνέχιζαν τα σκάφη να έρχονται. Είχαμε 140.000 αφίξεις στην Ελλάδα από την Τουρκία, το πρώτο δίμηνο του έτους .Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί”, δήλωσε.
Σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό «να υπάρχει έλεγχος των κεφαλαίων της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Τουρκία, ώστε τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιούνται πράγματι για τις ανάγκες των προσφύγων και να μην καταλήγουν κάπου αλλού».
Όπως επισήμανε, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τώρα να λειτουργήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων, δεδομένης της απροθυμίας διαφόρων χωρών. Γι αυτό είναι αναγκαία η συμμετοχή και άλλων χωρών εκτός Ευρώπης στο πρόγραμμα υποδοχής. Νότιος Αμερική, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Ρωσία και χώρες του Κόλπου πρέπει επίσης να δεχθούν πρόσφυγες, πρόσθεσε.
Η Σουηδία πάντως, αν και οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν δραστικά, από 10.000 την εβδομάδα το περασμένο φθινόπωρο στους 600 την εβδομάδα στις αρχές Μαρτίου και στους 321 την τελευταία εβδομάδα του μήνα, δεν μπορεί να συμβάλει περαιτέρω, έχοντας ήδη να φροντίσει 160.000 που βρίσκονται στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός.
Τι λένε οι Σουηδοί για την Ελλάδα
Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι η χώρα θα είναι έτοιμη να εφαρμόσει από τη Δευτέρα τη νέα συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας αλλά παρόλα αυτά δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί οι απαραίτητες τροπολογίες, μεταδίδει η ανταποκρίτρια της σουηδικής ραδιοφωνίας SVERIGES RADIO.H Johanna Melen σημειώνει ότι αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή σειρά τροπολογιών με τις οποίες θα απλοποιείται η διαδικασία εξέτασης ασύλου που χρονικά δεν θα ξεπερνά το 15νθήμερο ενώ σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο δεν συμπεριλαμβάνεται χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας.
Εκπρόσωποι της κυβέρνησης έχουν πει ότι όλα θα είναι έτοιμα μέχρι τη Δευτέρα 4 Απριλίου, όμως παραμένει αβέβαιο αν πράγματι ξεκινήσουν τότε να στέλνουν πίσω στην Τουρκία ανθρώπους καθώς περιμένουν να έρθουν να βοηθήσουν εκατοντάδες ειδικοί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τον υπουργό Δ.Βίτσα οι απελάσεις θα γίνονται με τη βοήθεια 6 πλοίων που έχει νοικιάσει η Frontex.
Τονίζει επίσης ότι η ανακοπή των προσφυγικών ροών ήταν πρόσκαιρη καθώς το τελευταίο 24ωρο ήρθαν 766 άτομα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία ενώ στη χώρα υπάρχουν ήδη 50.000 εγκλωβισμένοι που ζουν σε άθλιες συνθήκες και καταλήγει με αναφορά στη διαδήλωση της Αθήνας με συνθήματα κατά των απελάσεων και του κλεισίματος των συνόρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου