Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!

Οι βουλευτικές εκλογές στη Μεγαλόνησο και οι εθνικές επιλογές

Ο νους μου αυτές τις ημέρες στρέφεται στην Κύπρο. Τον Ακρίτα του Ελληνισμού, το νησί που «πολλούς αφέντες άλλαξε, δεν άλλαξε ψυχή», κατά τον Κωστή Παλαμά.

Πολλά τα μηνύματα από την Ιστορία και την επικαιρότητα: Φέτος συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από τον απαγχονισμό των οκτώ εκ των εννέα ηρωομαρτύρων της αγχόνης. Πλην του Ευαγόρα Παλληκαρίδη που απαγχονίστηκε το 1957, τα άλλα παλικάρια απαγχονίστηκαν το 1956 από τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Σε λιγότερο από έναν μήνα, στις 10 Μαΐου, θα συμπληρωθούν εξήντα ακριβώς χρόνια από την εκτέλεση των δύο πρώτων: του Μιχαλάκη Καρολή και του Ανδρέα Δημητρίου.

Στις 13/4/2016 πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η παρουσίαση της πλήρους ποιητικής συλλογής του «αιώνιου εφήβου» της Κύπρου, του απαγχονισθέντος Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Πεντακόσια ποιήματα πρόλαβε να γράψει ως μαθητής και ως αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Ορισμένα από αυτά τα έστειλε μέσα από τη φυλακή στην αδελφή του, η οποία τα έδωσε στη δημοσιότητα.

Μιλώντας σε δημόσια εκδήλωση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' τόνισε ότι το σχέδιο της Τουρκίας είναι να καταλύσει και να καταργήσει την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω μιας -δήθεν- «λύσης» του προβλήματος.
Λόγω της έξαρσης των κουρδικών επιθέσεων στη Ν.Α. Τουρκία, ένα τάγμα καταδρομέων έφυγε από την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο και επέστρεψε στην Τουρκία.

Μέσα σε όλα αυτά, οι Ελληνοκύπριοι ετοιμάζονται για βουλευτικές εκλογές. Η Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας έκλεισε στις 14 Απριλίου και στις 22 Μαΐου θα εκλεγούν οι 54 νέοι βουλευτές. Μετά την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο, επανέρχεται το εθνικό θέμα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Η λύση την οποία συζητούν οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα κόμματα.

Συγκεκριμένα: Ο κεντροδεξιός ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός) υπό τον Αβέρωφ Νεοφύτου και το Κομμουνιστικό ΑΚΕΛ θα καταλάβουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση, αντιστοίχως, με βάση τις δημοσκοπήσεις. Σε μεγάλο βαθμό, στηρίζουν τις διαβουλεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο Μουσταφά Ακιντζί.

Το κεντρώο ΔΗΚΟ, με πρόεδρο τον Νικόλα Παπαδόπουλο, γιο του αειμνήστου Τάσσου, η σοσιαλιστική ΕΔΕΚ υπό τον Μαρίνο Σιζόπουλο, η Συμμαχία Πολιτών του πρώην υπουργού Γιώργου Λιλλήκα και το νέο κόμμα Αλληλεγγύη, υπό την ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, που αποχώρησε από τον ΔΗΣΥ, εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις συζητήσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί και για τις προθέσεις της Αγκυρας να ελέγξει πλήρως τη Μεγαλόνησο.

Βεβαίως, η εκλογή των βουλευτών δεν θα αλλάξει την κυβέρνηση, λόγω του ισχύοντος προεδρικού συστήματος. Θα καταγράψει, όμως, θετικές και αρνητικές απόψεις για τη συζητούμενη «λύση».
Υποχρέωση του έθνους είναι η διαφύλαξη της ελληνικότητας της Κύπρου!
Κωνσταντίνος Χολέβας

Δεν υπάρχουν σχόλια: