Τρίτη 19 Απριλίου 2016

19/4/16

Ειδομένη: Μετανάστες σπάνε κλούβα της αστυνομίας (βίντεο)

Στους 54.000 οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στη χώρα μας

«Καζάνι που βράζει» η Ειδομένη μετά τον τραυματισμό πρόσφυγα - Έσπασαν το περιπολικό που τραυμάτισε Σύρο πρόσφυγα - Προτεραιότητα η εκκένωση Ειδομένης, Πειραιά και Ελληνικού, λένε τώρα στην κυβέρνηση 
Σπύρος Γκουτζάνης
Ηλεκτρισμένη είναι και πάλι στην Ειδομένη μετά τον τραυματισμό χθες πρόσφυγα που έπεσε μπροστά σε αυτοκίνητο της αστυνομίας. 

Αν και οι αστυνομικοί διαβεβαιώνουν ότι το βανάκι δεν είχε εμπλοκή, το ατύχημα έδωσε αφορμή να ξεσπάσουν οι πρόσφυγεςπροκαλώντας φθορές στο αυτοκίνητα και αναποδογυρίζοντας κάδους απορριμάτων. 
Η  κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει εκτός ελέγχου με τον κίνδυνο να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή επεισόδια, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας και ο συνωστισμός πολλών ανθρώπων σε κακές συνθήκες αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών. Εν τω μεταξύ η σιδηροδρομική γραμμή αφού άνοιξε λίγες ώρες με επιχείρηση της αστυνομίας έκλεισε ξανά. Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας λέει απλά ότι θα ανοιγοκλείνει και φέρνει σαν παράδειγμα το Καλαί όπου η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Αγγλίας Γαλλίας ανοιγοέκλεινε για επτά χρόνια. 
Γενικότερα πάντως αν και έχουν περάσει πλέον αρκετοί μήνες η κυβέρνηση παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις περί αλληλεγγύης, αδυνατεί να προσφέρει ικανοποιητικές συνθήκες στο σύνολο των 54.000 προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν για αρκετό χρόνο. 
Στην Ειδομένη παραμένουν περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες, την ώρα που ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας υποσχόταν χθες στην Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις, ότι θα μπει τάξη. «Χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει να ωριμάσει η απελπισία και να δώσουμε μορφή στο χάος» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «γίνεται σχεδιασμός ότι σχεδιασμός σε διεθνές επίπεδο με τις αστυνομίες και τις υπηρεσίες μετανάστευσης των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να μην έχουμε αιματοχυσίες που δεν βοηθούν κανένα».
Ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι μέσα σε 31 μέρες δημιουργήθηκαν 35.000 θέσεις φιλοξενίας και σύντομα θα δημιουργηθούν άλλες 20.000 θέσεις φιλοξενίας που θα δώσουν την δυνατότητα να αποσυμφορηθεί η Ειδομένη αλλά και το λιμάνι του Πειραιά όπου επίσης παραμένουν 3.200 πρόσφυγες. Για την κυβέρνηση η εκκένωση των δύο αυτών πρόχειρων καταυλισμών παραμένει η βασική προτεραιότητα. Πρόβλημα όμως αποτελεί και το Ελληνικό όπου περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι συνωστίζονται σε απαράδεκτες συνθήκες. Η κυβέρνηση πάντως σκοπεύει να περιορίσει τους καταυλισμούς από 35 - 40 σε 15 - 20 με ανθρώπινες συνθήκες. 
Εν τω μεταξύ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών δημιουργούν πλήρες αρχείο καταγραφής των ΜΚΟ.
Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότησή τους ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να δοθούν τα χρήματα της ΕΕ στο ελληνικό κράτος, αλλά για τεχνικούς λόγους αυτό δεν έγινε εφικτό. Ακολούθως τα χρήματα θα δοθούν μόνο σε οκτώ διεθνώς αναγνωρισμένες ΜΚΟ, ενώ συμφωνήθηκε το 50% προσλήψεων και το 60% των αγορών για προμήθειες να γίνουν από την Ελλάδα.
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: