Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Frontex: Λιγότεροι από 100 μετανάστες ημερησίως στα ελληνικά νησιά το πρώτο μισό του Απριλίου

Η πολιτική κλειστών συνόρων της ΠΓΔΜ περιόρισε κατά 90% τις παράτυπες διελεύσεις στην ΕΕ μέσω της οδού των Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνει η Υπηρεσία


H συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας συνδυασμένη με τις αυστηρές πολιτικές φύλαξης συνόρων που εφάρμοσε η ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα και τις νέες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, οδήγησαν σε αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού μεταναστών που έφτασαν στα ελληνικά νησιά τον Μάρτιο, σημειώνει η Frontex σε σημερινή της έκθεση.

Στους 26.460 υπολογίζεται ο συνολικός αριθμός μεταναστών που εντοπίστηκαν να περνούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο για όλο τον μήνα Μάρτιο, λιγότεροι από τους μισούς δηλαδή σε σύγκριση με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου.

Περίπου 3.500 μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα τις τελευταίες 11 ημέρες του Μαρτίου. Αυτός ο αριθμός αντιπαραβάλλεται στο σύνολο των 22.900 ατόμων που εντοπίστηκαν να περνούν παράτυπα τα σύνορα, φθάνοντας στα ελληνικά νησιά και γενικότερα στην οδό της Ανατολικής Μεσογείου από την 1η έως τις 20 Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός  αυτός είναι ο τριπλάσιος σε σύγκριση με πέρυσι.

«Παρόλο που οι καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να διαδραματίζουν ρόλο στον αριθμό των αφίξεων στα ελληνικά νησιά, η πρόσφατη ελάττωση σε ημερήσια βάση, συνεχίζεται και τον Απρίλιο, οπότε κατά μέσο όρο οι αφίξεις είναι λιγότερες από 100 ημερησίως κατά το πρώτο μισό του μήνα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Frontex Φαμπρίς Λεγγέρι, προσθέτοντας:

«Είναι νωρίς ακόμη, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, χάρη στην επιλογή των πρόσφατων πρωτοβουλιών που έλαβε η Κομισιόν, η Ελλάδα, η Τουρκία και οι ευρωπαϊκές αρχές, είχαμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τον έλεγχο στα εξωτερικά σύνορα και αρχίζουμε να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικότερα τις μεταναστευτικές ροές, με έναν πιο λογικό και πιο δίκαιο τρόπο».


Όπως περαιτέρω αναφέρεται, η Υπηρεσία συνέδραμε την Ελλάδα τον Απρίλιο στην μεταφορά 325 μεταναστών στην Τουρκία. Η συντριπτική πλειοψηφία αφίξεων στα ελληνικά νησιά εξακολουθεί να αποτελείται από Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς.

Ειδικά για τα Δυτικά Βαλκάνια επισημαίνεται ότι ο αριθμός παράτυπων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μειώθηκε τον Μάρτιο σχεδόν κατά 90% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που η Frontex αποδίδει στο γεγονός ότι η ΠΓΔΜ «μείωσε αισθητά» τις εισόδους παράτυπων μεταναστών στη χώρα από την Ελλάδα.

Ο αριθμός του Μαρτίου, 4390 άτομα, είναι επίσης σχεδόν 10% χαμηλότερος με τον αντίστοιχο πέρυσι.

Τέλος, αναφορικά με την Κεντρική Μεσόγειο, η έκθεση επισημαίνει ότι ο βελτιωμένος καιρός στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των διελεύσεων μεταναστών δια θαλάσσης στην Ιταλία, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Μόνο τον Μάρτιο ο αριθμός αυτός έφτασε τους 9.600, όταν τον αντίστοιχο μήνα το 2015 ήταν 2.283. 

Σχεδόν όλοι οι εντοπισθέντες ήταν μετανάστες από την Υπό -Σαχάρια Αφρική, ιδίως από τη Νιγηρία, τη Σομαλία και την Γκάμπια, διευκρινίζει η Frontex εκτιμώντας τέλος ότι:

Δεν έχουν υπάρξει σημάδια αλλαγής πορείας μεταναστών από άλλες οδούς πάντως, ιδίως την Ανατολική Μεσόγειο, προς την Κεντρική Μεσόγειο.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/312815/frontex-ligoteroi-apo-100-metanastes-imerisios-sta-ellinika-nisia-to-proto-miso-tou-apriliou/#ixzz46CB01UXm
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: