Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Γκράφιτι λέρωσαν πάλι το Πολυτεχνείο


Ενας χρόνος συμπληρώθηκε από το πολυσυζητημένο «λίφτινγκ» του Πολυτεχνείου, με σκοπό την απομάκρυνση ενός γκράφιτι τεραστίων διαστάσεων από τον τοίχο της οδού Στουρνάρη, και η εικόνα που αντικρίζουν σήμερα οι περαστικοί που κάνουν τον κύκλο του ιστορικού κτιρίου προκαλεί απελπισία και οργή. Ανεβαίνοντας την οδό Στουρνάρη, λίγα μέτρα μακριά από την πλαϊνή είσοδο του Πολυτεχνείου, συναντάει κανείς συνθήματα για την... ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό γραμμένα με μαύρο σπρέι, ενώ στα μάρμαρα του κτιρίου και στη στάση του λεωφορείου υπάρχουν ακόμα σημάδια του αποκρουστικού «μουσαμά» που κάλυπτε πέρυσι ολόκληρο τον τοίχο.




Συνεχίζοντας προς την πλατεία Εξαρχείων, ξεπροβάλλουν εκατοντάδες γκράφιτι, σχέδια και μουντζούρες, αφίσες που καλούν σε πολιτικές συγκεντρώσεις, ακόμα και πανό διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στους ζωολογικούς κήπους (!), ενώ από την... οργή των αγνώστων με τα σπρέι δεν γλίτωσαν ούτε οι κολόνες της ΔΕΗ και τα παρτέρια της Στουρνάρη. Οι βανδαλισμοί, όμως, δεν σταματούν εδώ, καθώς η ίδια εικόνα επικρατεί και στην οδό Πατησίων, όπου οι κολόνες και τα κάγκελα της κεντρικής εισόδου του Πολυτεχνείου θυμίζουν... ουράνιο τόξο, ενώ προχωρώντας προς τον πεζόδρομο της Τοσίτσα οι τοίχοι έχουν αλλάξει χρώμα από τις μπογιές και την κόλλα που χρησιμοποιείται κατά καιρούς για τις αφίσες.

Ακόμα και στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, που προστατεύεται πλέον από ένα ειδικό «αντι-γκράφιτι» υλικό (μια ειδική επίστρωση που επιτρέπει την απομάκρυνση γκράφιτι και χρωμάτων μόνο με νερό), τα συνθήματα έχουν επιστρέψει στα μάρμαρα του Πολυτεχνείου, αλλοιώνοντας την όψη του ιστορικού κτιρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: