Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Εκδηλώσεις για την 101η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Πολιτική εκδήλωση στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της γενοκτονίας του αρμενικού λαού από τους Νεότουρκους, πριν από 101 χρόνια, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αθήνα με ομιλίες και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο Του Αγνώστου Στρατιώτη.

Η εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Εθνική Αρμενική Επιτροπή (ΕΑΕ) και η Περιφέρεια Αττικής, ήταν αφιερωμένη φέτος και στην 20ή επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο το 1996. 


Στο πλαίσιο αυτό, παρέστησαν και τιμήθηκαν με το μεταλλείο Ανώτατης Τιμής από τη Δημοκρατία της Αρμενίας και την ΕΑΕ, ο τέως πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος. Κακλαμάνης. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από συνεργάτη του. Υπενθυμίζεται ότι το 1996 ο κ. Σαμαράς εισηγήθηκε την αναγνώριση της γενοκτονίας ως πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, κάτι που ψηφίστηκε με τον Απ. Κακλαμάνη στην προεδρία της Βουλής.





Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τόσο από τον πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα Γκακίκ Γκαλαζιάν όσο και από τον πρόεδρο της ΕΑΕ Σέρκο Κουγιουμτζιάν, έγιναν αναφορές στη διαχρονικά ιστορική φιλία και συνεργασία των δύο λαών, Ελλήνων και Αρμενίων. Καταδικάστηκε, επίσης, η επιθετικότητα των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και έγινε ιδιαίτερη μνεία στην «ανοιχτή αγκαλιά» της χώρας μας προς τον δοκιμαζόμενο αρμενικό λαό που υπέστη ανηλεή σφαγιασμό και εκτοπισμό.

Από την έρημο Deir ez-Zor στη Συρία, όπου βρήκαν φιλόξενη στέγη το 1915 οι Αρμένιοι, «εκδιώκονται σήμερα με απάνθρωπες συνθήκες από τους φανατικούς ισλαμιστές οι Σύροι, τους οποίους οφείλουμε να αγκαλιάσουμε και να περιθάλψουμε όλοι μαζί», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κωνσταντίνος Δουζίνας.





Περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στις οποίες συγκαταλέγονται Ελλάδα και Κύπρος, όπως επίσης 43 από τις 50 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και τμήματα της Ισπανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας. Στη λίστα προστίθενται και διεθνείς οργανισμοί, ενώ πέρυσι αναφορά στη Γενοκτονία έκανε και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Στην εκδήλωση, μεταξύ των εκατοντάδων Αρμενίων, παρέστη ο αρχιεπίσκοπος Χορέν Ντογραματζιάν, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιώργος Κουμουτσάκος κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: