Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Επιχείρηση αθώωσης Σταθάκη και δια νόμου για κακοδιαχείριση κονδυλίων του Παν. Κρήτης;

Για την υπόθεση είχε ζητηθεί πρόσφατα από τη δικαιοσύνη και η άρση της βουλευτικής ασυλίας του Υπουργού, με την Ολομέλεια ωστόσο να απορρίπτει το αίτημα


Σάλο έχει προκαλέσει απίστευτη διάταξη που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την έρευνα, που κατατέθηκε χθες, μέσω της οποίας η κυβέρνηση φέρεται να επιχειρεί να αθωώσει πλήρως τον Υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, για την κακοδιαχείριση των κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά την περίοδο 1996-2004, 8 χρόνια πριν την εκλογή του ως βουλευτής.

Για την υπόθεση είχε ζητηθεί πρόσφατα από τη δικαιοσύνη και η άρση της βουλευτικής ασυλίας του Υπουργού, με την Ολομέλεια ωστόσο να απορρίπτει το αίτημα. Ήδη πάντως βουλευτές της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν τη διάταξη καταφανώς φωτογραφική και προκλητική, με στόχο όπως επισημαίνουν να βγάλει «λάδι» τον κύριο Σταθάκη.

Στο επίμαχο άρθρο 30 παράγραφος 7 του νομοσχεδίου, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, διενεργηθείσες μεταξύ των ετών από το 1996 έως και 2004 δυνάμεις της κοινής υπουργικής απόφασης ΚΑ/679/1996 (Β’ 826) για λοιπές (εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές, αναπτυξιακές κλπ) δραστηριότητες του Πανεπιστημίου, πλην αμιγώς ερευνητικών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «ανοίκειες πληρωμές» με την υπ’ αρίθμ. Πρω. 4938/30.6.2005 έκθεση διαχειριστικού ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης, όπως συμπληρώθηκε με την υπ’ αριθμ.. πρωτ.938/10.2.2005 έκθεση, θεωρούνται εφεξής νόμιμες».


Η διάταξη μάλιστα φροντίζει να διαγράψει ακόμη και τόκους, προσαυξήσεις ή τυχόν επιβαρύνσεις που μπορεί να προέκυπταν από την υπόθεση.

«Καταλογιστικές πράξεις καθώς και κάθε ποσό τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, που συνδέονται με δαπάνες του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον δεν έχουν εκτελεστεί έως τη δημοσίευση του παρόντος, δεν εκτελούνται και τυχόν βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται», προσθέτει χαρακτηριστικά το επίμαχο άρθρο.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας πάντως με τίτλο «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», στο οποίο έχει «παρεισφρήσει» η επίμαχη διάταξη, αν και κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή, σήμερα αποσύρθηκε αιφνιδίως και μέχρι στιγμής χωρίς αιτιολόγηση από το Υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της δικογραφίας που είχε σταλεί στη Βουλή, αλλά η Ολομέλεια αποφάσισε να μην άρει την ασυλία του κου Σταθάκη, ο Υπουργός Οικονομίας ήταν υπόλογος διότι ο ίδιος μαζί με άλλους καθηγητές και φοιτητές κατά την περίοδο 2001-2004 κάλυψαν από τον ειδικό λογαριασμό του Πανεπιστημίου παρατύπως και χωρίς να υπάρχει ανάγκη, ιδιωτική ασφάλιση και μισθοδοσία προσωπικού, που συμμετείχε σε πρόγραμμα, χρεώνοντας τον ειδικό λογαριασμό με 1 εκατομμύριο ευρώ.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/312276/epiheirisi-athoosis-stathaki-kai-dia-nomou-gia-kakodiaheirisi-kondulion-tou-pan-kritis/#ixzz45csB0arE
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: