Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

5/1/16

Ευτυχώς γλυτώσαμε από το νεοφιλελευθερισμό...

Η Ιρλανδία, μια από τις χώρες που μπήκε σε μνημόνιο τα τελευταία χρόνια, αναμένεται το 2015 να εμφανίσει ανάπτυξη κοντά στο 7% ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση απεργάζεται επικοινωνιακά τεχνάσματα να εμφανίσει το μείον 1% ως επιτυχία, έναντι της αναμενόμενης μεγαλύτερης καταστροφής. 
Στην Ιρλανδία η ανεργία από το 15% το 2012 έχει πέσει κοντά στο 9%, όσο είχε η Ελλάδα πριν την κρίση. Το 7% ανάπτυξης του 2015 αναμένεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μείωση της ανεργίας. Η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει κοντά στο 25% και μετά από ένα μικρό διάλειμμα στα τέλη του 2014 και τις αρχές του 2015 εμφανίζει πάλι τάσεις αύξησης. 
Το ιρλανδικό κράτος με 4,5 εκατ. πληθυσμό έχει δαπάνες περί τα 12,9 δισ. ευρώ και έσοδα περί τα 13,5 δισ. ευρώ και το ελληνικό κράτος με 10 εκατ. πληθυσμό έχει δαπάνες και έσοδα περί τα 45 δισ. ευρώ. 
Στην Ιρλανδία o χαμηλότερος μισθός ξεκινά από τα 1.400 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα κάτω από τα 600 ευρώ.    
Αν από τα παραπάνω στοιχεία καλύψουμε τα ονόματα των δυο χωρών και ρωτήσουμε κάποιον ποια από τις δυο χώρες έχει αριστερή κυβέρνηση η απάντηση θα είναι εύκολη. 
Στην Ιρλανδία εργοδότες και εργαζόμενοι πληρώνουν το ένα τέταρτο περίπου των ασφαλιστικών εισφορών και κρατήσεων που πληρώνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι και εργοδότες. Στην Ιρλανδία κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε βασικά φάρμακα ούτε οι φορείς του  AIDS  αναγκάστηκαν να οργανώσουν δημόσιες διαμαρτυρίες... 

για τη συνέχεια Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: