Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

5/1/16

Εισαγγελείς αντιστέκονται στα φαινόμενα καθεστωτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και παραιτούνται

Κόλλια Ελευθερία 
Παραιτήθηκαν 5 από τα 9 μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας

Για την ανακοίνωση σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ που εξεδόθη «ερήμην τους»

Ανοικτός εμφύλιος έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας πέντε από τα συνολικά εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, στον απόηχο της ανακοίνωσης που εξεδόθη το πρωί με την οποία κατακεραυνώνεται πρόσφατη τροπολογία (στον νόμο για το Σύμφωνο Συμβίωσης) του υπουργείου Δικαιοσύνης που επιτρέπει την αποδεικτική αξιοποίηση στοιχείων που έχουν συλλεγεί με μη νόμιμο τρόπο.
Οι παραιτηθέντες είναι: ο αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Πάρις Αδάμης, ο αναπληρωτής γραμματέας κ. Γιώργος Νούλης, ο ταμίας κ. Γιάννης Παναγόπουλος και τα μέλη κυρίαΜίνα Σωτηροπούλου και κ. Αντώνης Παπαματθαίου – όλοι τους εισαγγελείς πρώτου βαθμού.

Η κίνηση έχει αμιγώς συμβολικό χαρακτήρα, καθώς –σύμφωνα με πληροφορίες– οι πέντε εισαγγελείς διαφώνησαν με το γεγονός ότι η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας εξέδωσε την ανακοίνωση ερήμην τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη ανακοίνωση φέρει τις υπογραφές του προέδρου της Ένωσης κ. Κωνσταντίνου Τζαβέλλα και του γενικού γραμματέα κ. Δημήτρη Ζημιανίτη.

Με βάση την ανακοίνωση, οι εισαγγελείς αμφισβητούν τη συνταγματικότητα της διάταξης, κάνουν λόγο για «εργαλειακή χρησιμοποίηση» της Δικαιοσύνης, αλλά και ασυμβατότητα με βασικές δικαιοκρατικές παραμέτρους ως προς τα υπερασπιστικά δικαιώματα κατηγορουμένων.

Η Ένωση αναφέρει ανοικτά ότι η νέα διάταξη «εξυπηρετεί τη διεκπεραίωση εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης» (σ.σ.: της λίστας Λαγκάρντ), ασκώντας κριτική για νομοθετική παρέμβαση ad rem.

Βασικό επιχείρημα πάντως όλων όσοι διαφωνούν με την ανακοίνωση είναι ότι μέσω της επίσημης στάσης της Ένωσης παρέχονται επιστημονικά επιχειρήματα σε κατηγορουμένους στην πολύκροτη υπόθεση.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: