Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

Εκοψε και τον έπαινο αριστείας ο Φίλης!

Ευθαρσώς παραδέχτηκε στη Βουλή ότι δεν θα δοθεί το επίδομα 1.500€  που περιμένουν δύο χρόνια φοιτητές 
Ρεπορτάζ
Εύη Πανταζοπούλου
«Μαχαίρι» στον έπαινο αριστείας βάζει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, στερώντας από εκατοντάδες αριστούχους φοιτητές το επίδομα των 1.500 ευρώ, που λάμβαναν ως επιβράβευση για τις εξαιρετικές επιδόσεις τους. Οπως ευθαρσώς παραδέχθηκε ο ίδιος, μιλώντας στη Βουλή, «είναι θέμα φτώχειας και έλλειψης χρημάτων, και όχι αξιοκρατίας».
Σημειώνεται ότι, προφανώς με εντολή του υπουργείου Παιδείας, ούτε πέρυσι αλλά ούτε και φέτος δόθηκε στους αριστούχους φοιτητές πανεπιστημιακών σχολών το επίδομα των 1.500 ευρώ, το οποίο χορηγείται από το Κρατικό Ιδρυμα Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Τα τελευταία χρόνια, που η οικονομική κρίση έχει «χτυπήσει» την πλειονότητα των νοικοκυριών, οι αριστούχοι φοιτητές βασίζονταν στον έπαινο αριστείας προκειμένου να καλύψουν μέρος των εξόδων των σπουδών τους. Ειδικά για τους αριστούχους επιτυχόντες, που πέρασαν σε πανεπιστήμια μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και επιβαρύνονται με έξοδα στέγασης και σίτισης, το ποσό των 1.500 ευρώ αποτελούσε «ανάσα» για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ωστόσο, οι αριστερές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας, πέρυσι και φέτος, έκριναν ότι θα εξοικονομούσαν χρήματα κόβοντας το επίδομα αυτό.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα, με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Φίλη τόνισε ότι «ήταν 1.500 ευρώ για κάθε άριστο. Πέρυσι και φέτος δεν τα δώσατε. Τα χρήματα αυτά εκταμιεύονταν και δίνονταν ως ένα μικρό επίδομα ενίσχυσης στους αριστούχους φοιτητές όλων των σχολών των πανεπιστημίων, ως μια ένδειξη επιβράβευσης της ζέσης τους να εξελιχθούν». Είπε, μάλιστα, στον υπουργό Παιδείας: «Κόψτε τους μετακλητούς και τους Καρανίκες στο Μαξίμου και θα βρείτε τα 1.500 ευρώ για να τα δώσετε στους αρίστους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: