Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

13/1/16

Εδώ υπάρχει προδοσία - Γ. Στουρνάρας: Είχα προειδοποιήσει καιρό πριν για τα capital controls

«Εάν επιστρέψουν στις τράπεζες τα χρήματα, η άρση των capital controls θα μπορούσε να γίνει εντός του έτους»

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «δεύτερο μεγάλο λάθος των εταίρων» το ότι δεν έκλεισε η αξιολόγηση το Φθινόπωρο του 2014, καθώς όπως εκτίμησε, οι διαφορές ήταν μικρές (φωτ. αρχείου).
«Υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη», ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης, ενώ αποκάλυψε ότι καιρό πριν είχε προειδοποιήσει για τα capital controls. 

Ερωτηθείς αν είχε δει τα capital controls να έρχονται και αν είχε προειδοποιήσει και προειδοποιηθεί για αυτά, απάντησε «ναι, καιρό πριν», ενώ εξηγώντας γιατί δεν είχε γίνει αντιληπτή η έκταση του ζητήματος, σημείωσε ότι «υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Και το έκανα σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση».
Αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι ερχόντουσαν αρνητικά μηνύματα από το εξωτερικό. «Όχι απλώς μου ερχόντουσαν, μην ξεχνάτε κάθε 15 ημέρες συναντιόμασταν στην Φρανκφούρτη γινόταν μάχες δίναμε μάχες για να πάρουμε ρευστότητα. Αλλά είχα μηνύματα και από τα Eurogroup, από τα άτυπα συμβούλια που συμμετέχουμε και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών», διευκρίνισε.
Πάντως, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι έχει πλέον ανοιχτή γραμμή συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, ενώ παρατήρησε ότι τελικά οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων έχουν σημαντικά λιγότερες επιπτώσεις από αυτές που είχαν αρχικά υπολογιστεί. Μάλιστα, ανέφερε ότι εάν επιστρέψουν στις τράπεζες τα χρήματα που βρίσκονται «στα σεντούκια», τότε η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα μπορούσε να γίνει εντός του έτους.
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι και το 2012 υπήρχαν συζητήσεις για Grexit, ενώ τόνισε πως η τότε κυβέρνηση μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις κατέληξε σε μία συμφωνία που οδήγησε στη συνέχεια σε μία ανοδική πορεία.
Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, εξήγησε ότι έπρεπε να επιβληθεί ένας φόρος ακίνητης περιουσίας, καθώς η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ που δεν διέθετε τέτοιο φόρο. Τόνισε πάντως ότι πιθανώς το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι ενώ σχεδιάστηκε ένας φόρος ο οποίος θα έδινε περίπου 2,5 δισ., υπήρξαν πιέσεις να βρεθούν από αλλού τα 500 εκατ. που είχαν κατανεμηθεί σε πολύ μεγάλες αγροτικές περιοχές, καθώς «δεν ήταν δυνατόν, από ό,τι μου είπαν τότε οι ειδικοί των κομμάτων, να περάσει από τη Βουλή». Πάντως, σημείωσε ότι πρόκειται για έναν φόρο που έσωσε τα έσοδα.
Ερωτηθείς για τον συμβιβασμό με τη Siemens για περίπου 300 εκατ. ευρώ, ανέφερε ότι η ίδια η Βουλή προέβη στον συμβιβασμό, ενώ σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις, είπε ότι το «Forget it Yannis» ελέχθη πολλές φορές, όχι μόνο από το Βερολίνο και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και από άλλες χώρες.
Όπως εξήγησε, το ΔΝΤ πίεζε και πιέζει και τώρα για κούρεμα τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, χωρίς όμως το Ταμείο να θέλει να κάνει το ίδιο. «Αυτό δημιουργεί ένα θέμα. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουν μεταξύ τους, δεν πρέπει να βάζουν την Ελλάδα μπροστά ως Ιφιγένεια για κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό και αντέδρασα τότε. Είπα “βρείτε  τα μεταξύ σας και ελάτε να μας πείτε”. Καταλήξαμε τελικά σε μία λύση, σε ένα συμβιβασμό το Νοέμβριο του ’12 μου είπαν ότι πράγματι θα υπάρχει ελάφρυνση χρέους εφόσον η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα όμως», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.
Παράλληλα, έκανε λόγο για λάθη και των δύο πλευρών στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ χαρακτήρισε μεγαλύτερο λάθος των εταίρων το ότι ενώ η Αθήνα είχε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, εκείνοι υπαναχώρησαν χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι δεν είχαν προχωρήσει επαρκώς τα διαρθρωτικά κομμάτια του προγράμματος.
Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η συμφωνία να αναλάβει τη διοίκηση της ΤτΕ είχε γίνει με τον Πρωθυπουργό αρκετό καιρό πριν, ενώ χαρακτήρισε «δεύτερο μεγάλο λάθος των εταίρων» το ότι δεν έκλεισε η αξιολόγηση το Φθινόπωρο του 2014, καθώς όπως εκτίμησε, οι διαφορές ήταν μικρές. «Σαφώς η τότε κυβέρνηση με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αισθανόταν πληγωμένη, κοινοβουλευτικά έλεγαν ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε σκληρά μέτρα, τα υπόλοιπα. Υπήρχαν, υπήρχε όμως ένα μικρό ακόμα ποσοστό όπως και τώρα. Το μεγαλύτερο μέρος, το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής είχε επιτευχθεί και έχει επιτευχθεί και τώρα. Άρα μένει ένα μικρό κομμάτι. Νομίζω ότι μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε αυτό ως ένα ιστορικό ατύχημα», συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.
Αποκάλυψε επίσης ότι ειδοποιήθηκε για το δημοψήφισμα λίγες ώρες πριν το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. «Μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, μέσα σε μισή ώρα γέμισε η Αθήνα κόσμο, οποίος πήγαινε στα ΑΤΜs να πάρει χρήματα. Εκεί κατάλαβα ότι το πράγμα έχει φτάσει σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.
Παρατήρησε δε ότι «η πορεία μέχρι τώρα έδειξε πως δεν υπήρξε άλλος δρόμος από αυτόν που είχαμε ακολουθήσει πριν και σημείωσε ότι είχε πληροφόρηση την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα περί «σχεδίου Νομισματοκοπείο» και διπλού νομίσματος, με τον ίδιο να δημιουργεί ένα «τείχος» άμυνας. Ερωτηθείς για το σχέδιο του κ. Σόιμπλε για προσωρινό Grexit, το χαρακτήρισε λάθος.
Σχολιάζοντας την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη χαρακτήρισε επιτυχή μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες, καθώς όπως εξήγησε, η Ελλάδα κρίθηκε πολύ αυστηρά. «Σήμερα από τα 900 δισ.  των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει η Ευρώπη, τα 100 περίπου  είναι δικά μας, οπότε καταλαβαίνετε πόσο βάρος πέφτει στις πλάτες μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα» πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι δεν συμμερίζεται την ανησυχία για μεταφορά κλάδων της ελληνικής οικονομίας σε ξένα χέρια, ενώ εξήγησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος σε εκείνους που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους δάνειο ότι θα χάσουν τα σπίτια τους «γιατί πέρασε νομοθεσία η οποία βάζει σαφείς κανόνες τους οποίους θα σεβαστούν όλοι και οι τράπεζες και τα ξένα funds». «Άρα για τον ανήμπορο να πληρώσει δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Όλα αυτά γίνονται και η  μεγάλη πρόκληση είναι να πληρώσουν αυτοί που έχουν δυνατότητα και  δεν πληρώνουν αυτούς που ονομάζουμε στρατηγικούς κακοπληρωτές», συμπλήρωσε. Εν συνεχεία διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για bail in και στάθηκε στην ανάγκη να αποφευχθούν τα όποια λάθη, τόσο από την Αθήνα, όσο και από τους εταίρους.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, εκτίμησε ότι η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες από ό,τι είναι από τη μείωση της δαπάνης. «Ακριβώς εκεί πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή» συμπλήρωσε, ενώ χαρακτήρισε τις προτάσεις της κυβέρνησης σοβαρές, τονίζοντας ότι σε μεσοπρόθεσμη βάση βελτιώνεται η κατάσταση και μειώνεται η δαπάνη από το ‘18 και μετά. «Το πρόβλημα έγκειται στην τριετία από σήμερα μέχρι το 2018», διευκρίνισε.
Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι  «αν και υπάρχουν ορισμένοι αδιόρθωτοι», το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι, ενώ εξήγησε ότι το καλό σενάριο είναι να τελειώσει επιτυχώς η αξιολόγηση και μετά να ξεκινήσει μία διαδικασία βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας. «Θα ξεκινήσει από την ΕΚΤ, αποκατάσταση της εξαίρεσης του waiver, όπου θα μπορούν τα ελληνικά ομόλογα πια να είναι επιλέξιμα για κανονική χρηματοδότηση, το οποίο θα ρίξει πολύ το κόστος χρηματοδότησης. Ακόμα και να συμπεριληφθούμε στην ποσοτική χαλάρωση και βεβαίως να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωση του χρέους», συνέχισε.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: