Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Εγκρίθηκαν τα σχέδια και η διαδρομή του ελληνικού τμήματος (550 χλμ.) από Εβρο έως Φλώρινα!
Ξεπεράστηκε ακόμη ένα εμπόδιο για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, καθώς με τις αντίστοιχες αποφάσεις εγκρίθηκαν τα σχέδια για την εγκατάσταση και τη διαδρομή του ελληνικού τμήματος σε 13 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.
Τα σχέδια αποτελούν μέρος της πράξης εγκατάστασης του αγωγού, η οποία χορηγείται μέσω αυτής της διαδικασίας στην εταιρία Τrans Adriatic Pipeline AG. Οι αποφάσεις πρόκειται να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύουν από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας.


Οι αποφάσεις αφορούν στην εγκατάσταση και διαδρομή του TAP στις Περιφερειακές Ενότητες Εβρου, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Καστορίας, Κοζάνης, Φλώρινας. Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα του αγωγού που θα διασχίσει την Ελλάδα θα έχει μήκος περίπου 550 χλμ. Θα ξεκινάει από τους Κήπους  στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα επεκτείνεται μέχρι τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, νοτιοδυτικά της Ιεροπηγής.
Μεγάλο έργο
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η χορήγηση της πράξης εγκατάστασης αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα 10 σημαντικότερα έργα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο παγκοσμίως.
Η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για τη χώρα. Η τόνωση της απασχόλησης, με εκτιμήσεις για άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που θα προσεγγίσουν τις 10.000, καθώς και η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στα έργα αλλά και στην παροχή υλικών κατασκευής είναι ένα μέρος αυτών.
Η εξυπηρέτηση του στόχου για διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, όπως και των ενεργειακών διαδρομών, είναι ακόμη ένα σημαντικό όφελος προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: