Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ

Θα «ακουστώ» κυνικός, αλλά το πρόβλημα δεν είναι αν διορίστηκε μετακλητή υπάλληλος σε θέση εμπιστοσύνης στο γραφείο ενός υπουργού η εξαδέλφη του Αλέξη Τσίπρα. Αυτές είναι πρακτικές δεκαετιών και δεν εξώκειλε η Δημόσια Διοίκηση από τους διορισμούς συγγενών κυβερνητικών στελεχών σε μη μόνιμες κυβερνητικές θέσεις. Αν καθίσεις και διαβάσεις άλλωστε τον κατάλογο με τα ονόματα των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου, θα εντοπίσεις τόσο διάσημα νεοδημοκρατικά και πασοκικά επώνυμα, που μετά θα δυσκολεύεσαι να κάνεις κριτική σε κάποιους που είδαν πρώτη φορά στη ζωή τους εξουσία.
Το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνολική αντίληψή του για τη συγκρότηση της διοίκησης. Αντίληψη οργανωτική, μισθολογική, μεθοδολογική. Αντίληψη λανθασμένη. Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Από τα υπουργεία; Οι ξένοι ζήτησαν να μπει ένα τέλος στους πονηρούς πολιτευτές που διορίζονται από το κόμμα στις ανώτατες θέσεις των γενικών γραμματέων. Τι αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο; Νομοθέτησε τη θέση του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα πενταετούς θητείας, που θα αντλείται από το Μητρώο Στελεχών το οποίο δημιουργεί ο Χριστόφορος Βερναδάκης, αλλά στο ίδιο λεπτό αναίρεσε τη μεταρρύθμιση αποφασίζοντας την τοποθέτηση δεύτερου γενικού γραμματέα, πολιτικού προσώπου σε κάθε υπουργείο!


Ο κομματισμός στο απόγειο. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στις ΔΕΚΟ. Διαχωρίστηκε το θεσμός του προέδρου από τον διευθύνοντα σύμβουλο για να ανοίξουν θέσεις και να τοποθετηθεί κανένα δικό μας παιδί. Τις συνέπειες της δυαρχίας στις ΔΕΚΟ τις υπολόγισε κανείς; Σιγά. Από πού θέλετε να συνεχίσω; Από τα σχολεία; Εκεί εδώ και λίγο καιρό εφαρμόζεται το νέο «δημοκρατικό» σύστημα επιλογής διευθυντών με ψηφοφορία μεταξύ των διδασκόντων. Δεν επιλέγεται απαραίτητα ο καλύτερος εκπαιδευτικός αλλά ο καλύτερος συνδικαλιστής. Να συνεχίσω με τα νοσοκομεία; Παρέλκει να θυμίσω το φιάσκο της αξιολόγησης εν ενεργεία διοικητών - τεχνοκρατών, οι οποίοι με αυταπάρνηση κράτησαν όρθια τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Να πάω στα πανεπιστήμια; Καταργήθηκαν τα Συμβούλια Διοίκησης. Ελληνες επιστήμονες, που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους αμισθί, πετάχθηκαν έξω μέσα σε μια νύχτα.
Η αξιολόγηση έγινε σε κάποια υπόγεια ξενοδοχείων, όπου κατέφυγαν κυνηγημένοι από τραμπούκους οι αξιολογητές. Και βέβαια τι να πει κανείς για τις μεθοδεύσεις στον πολιτισμό, πώς η κυβέρνηση έδιωξε τους επιτυχημένους διευθυντές του Ελληνικού Φεστιβάλ και του Εθνικού Θεάτρου. Το ζήτημά μου λοιπόν δεν είναι η εξαδέλφη Τσίπρα. Το ζήτημα είναι ότι οι συριζαίοι συμπεριφέρονται σαν κατσαπλιάδες στο Δημόσιο. Τον αλώνουν με πρωτογονισμό και δίνουν και αυξήσεις στους εαυτούς τους με το νέο μισθολόγιο, όταν κόβουν από παντού. Μεγάλη μεταρρύθμιση. Αλήθεια, σε ποιον να στείλουμε συγχαρητήριο τηλεγράφημα;
Μανώλης Κοττάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: