Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

7/1/16

Πετούν στο δρόμο 275 οικογένειες Ποντίων από την πρώην ΕΣΣΔ


  • (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
Η τελευταία παράταση που τους είχε δοθεί για τη συνέχιση της επιδότησης ενοικίου τους έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2015, και παρά τις επιστολές που εστάλησαν τόσο στους αρμόδιους υπουργούς όσο και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, νέα παράταση δεν υπήρξε.
Ο λόγος για 275 οικογένειες Ποντίων που έχουν έρθει στην Ελλάδα από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν δικαιούχοι της επιδότησης ενοικίου. Σύμφωνα με τον Αναπτυξιακό, Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Παλιννοστούντων Και Μη «Αργώ» πρόκειται για 171 οικογένειες στον Έβρο, 89 στην Ξάνθη και 15 στη Ροδόπη.


«Μεγάλος αριθμός εξ αυτών είναι πάμφτωχοι, άνεργοι ομογενείς και οικογένειες υπερηλίκων στους οποίους έχει διακοπεί η σύνταξη του ΟΓΑ από το 2013. Η διακοπή της επιδότησης ενοικίου θα οδηγήσει στη δημιουργία αστέγων, και πολλαπλών κοινωνικών προβλημάτων», επεσήμανε το σωματείο με ανοιχτή επιστολή που απέστειλε την 1η Δεκεμβρίου 2015.
Το θέμα της διακοπής συμβάσεων μεταξύ των μισθωτών ομογενών και των εκμισθωτών, οι οποίες δεν πρόκειται να ανανεωθούν –όπως αναφέρει και έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης–, φέρνει στη Βουλή ο Σάββας Αναστασιάδης.
Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ με επίκαιρη ερώτησή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, και Οικονομικών σημειώνει ότι οι δικαιούχοι, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην καταβολή των ενοικίων, και σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες θα προβούν σε εξώσεις.
Οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται τι προτίθενται να κάνουν προκειμένου να συνεχιστεί η επιδότηση ενοικίου σε όσους προέρχονται από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ειδικά τη στιγμή που η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κομισιόν «ξεκινά πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα», όπως σημειώνει ο Σάββας Αναστασιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: