Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

7/1/16

Ζει ο Πόντος – Μια αλήθεια, αλλά και τίτλος εφημερίδας που μόλις εκδόθηκε στον ρωσικό Καύκασο

Ζει ο Πόντος – Μια αλήθεια, αλλά και τίτλος εφημερίδας που μόλις εκδόθηκε στον ρωσικό Καύκασο

Νίκος Σιδηρόπουλος – Ανταπόκριση από τη Μόσχα
Επέλεξαν για τίτλο το «Ζει ο Πόντος». Γράφουν στα ρωσικά, και όμως απευθύνονται στους 30.000 Έλληνες που ζουν στο Μινεράλνιγιε Βόντι στον Καύκασο της Ρωσίας. Ο λόγος για τα μέλη του συλλόγου των Ελλήνων της περιοχής, που ονομάζεται «Ενότης», οι οποίοι προχώρησαν σε μια πρωτοποριακή κίνηση και τον Νοέμβριο του 2015 εξέδωσαν την εφημερίδα Ζει ο Πόντος. Το δεύτερο φύλλο βγήκε λίγο πριν από το τέλος Δεκεμβρίου.

Στην ύλη της η εφημερίδα περιλαμβάνει θέματα ενδιαφέροντος για Πόντιους και άλλους Έλληνες, όπως η αναγνώριση της Γενοκτονίας, η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, αλλά και συνέδρια Ελλήνων που πραγματοποιούνται συχνά στη Ρωσία.
Ένας από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν όσους ασχολούνται ενεργά με την έκδοση της εφημερίδας ήταν ο Ιβάν Σαββίδης. «Ελπίζω ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη του ελληνικού εθνοπολιτιστικού κινήματος στη Ρωσία, θα γίνει αναπόσπαστο τμήμα του και θα βοηθήσει στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων της χώρας καθώς και στην ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών που κατοικούν στην Ρωσία», δήλωσε.
Θερμοί υποστηρικτές της πρωτοβουλίας αυτής είναι και το μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Μιχαήλ Αθανάσοφ, καθώς και ο πρόεδρος του συλλόγου «Ενότης», Βαλεντίν Σαμπχάζοφ.
Αρχισυντάκτης της εφημερίδας είναι ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, μέλος της Ένωσης Συντακτών της Ρωσίας, και διευθυντής ο γιος του, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος συμμετείχε στη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας. Υπεύθυνος για το σχεδιασμό της αντίστοιχης διαδικτυακής μορφής της είναι ο Στεπάν Φιλιμιάνοφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: