Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016

Πρόταση Τριανταφυλλίδη για δίδακτρα στο δημόσιο σχολείο - Δυσαρέσκεια στον ΣΥΡΙΖΑ - Η απάντηση του ίδιου

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης εξέθεσε αναλυτικά την πρότασή του για την Παιδεία στην εφημερίδα Αυγή προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων και τελικά την αποδοκιμασία της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ.Σβίγκου. Μετά τον σάλο που προκάλεσε η αρθρογραφία του ο ίδιος πέρασε στην αντεπίθεση και κάνει λόγο για παράφραση των γραφομένων του αφού δεν χρησιμοποίησε όπως υπογραμμίζει τον όρο "δίδακτρα".


Αίσθηση (τουλάχιστον) έχει προκαλέσει η τοποθέτηση - πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη σχετικά με την επιβολή διδάκτρων στο δημόσιο σχολείο - ύψους μεσοσταθμικά στα 600 ευρώ / χρόνο ανά μαθητή - με σκοπό τα έσοδα να καλύπτουν πρόσθετες ώρες διδασκαλίας αλλά και την αγορά υλικοτεχνικής υποδομής «ώστε το δημόσιο σχολείο (να) απορροφά και υπερβαίνει τις ανάγκες για εξωσχολική φροντιστηριακή υποστήριξη του μαθητή με εξοικονόμηση πόρων για τη μέση ελληνική οικογένεια», όπως αναφέρει.

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης εξέθεσε την πρότασή του μέσω άρθρων του στην εφημερίδα Αυγή, στοχεύοντας στη βελτίωση του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Ως μέσο για την εξάλειψη πλήθους παθογενειών μέσω της ενίσχυσης του ολοήμερου σχολείου, ο κύριος Τριανταφυλλίδης θέτει την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια σχολεία και με κοστολογημένη πρόταση, στη βάση του οικογενειακού οικονομικού υποβάθρου κάθε μαθητή.

Ειδικότερα γράφει ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στο φύλλο της Αυγής της 9.1.2016:

«Το νέο ευέλικτο - αποτελεσματικό δημόσιο σχολείο
Κεντρικός στόχος είναι οι μαθητές να καλύπτουν όλες τις μαθησιακές τους ανάγκες, και όχι μόνο, μέσα στο σχολείο στη διάρκεια του πρωινού τους ωραρίου και να αποδεσμευτούν πλήρως από κάθε επιπλέον δράση που σχετίζεται με το σχολικό έργο και κοστίζει στους ίδιους και στην οικογένειά τους τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα.

Με άξονα λοιπόν την ενίσχυση του κύρους του φιλόδοξου εκπαιδευτικού, εντός και εκτός σχολικής μονάδας, οι εκπαιδευτικοί αυτοί που ξεχώρισαν και αποφοίτησαν επιτυχώς από τις 13 Π.Σ. και επομένως διορίζονται στα σχολεία, ως αριστείς του κλάδου τους, θα αναλάβουν την υλοποίηση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων.

Αναλυτικότερα τα ωρολόγια προγράμματα του σχολείου διευρύνονται στις 40 διδακτικές ώρες (5 μέρες Χ 8 ώρες για τους μαθητές) και οι εκπαιδευτικοί που τα υλοποιούν, χωρίς καμία αύξηση του ωραρίου τους, θα έχουν πλεονάζουσες αποδοχές από τη συνδρομή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων μέσα από μια διαδικασία δίκαιης - αναλογικής επιβάρυνσης με βάση τη φορολογική τους δήλωση.

Για παράδειγμα, κάθε τμήμα των 25 μαθητών Χ 60 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο (από 0 ευρώ για την άνεργη - άπορη οικογένεια μέχρι 120 ευρώ για την εύπορη οικογένεια) αποδίδει 15.000 ευρώ τον χρόνο. Επιβάρυνση για κάθε μαθητή / οικογένεια η μέση καταβολή των 60 ευρώ Χ 10 μήνες = 600 ευρώ τον χρόνο. Οι δύο καθηγητές αριστείς που αναλαμβάνουν και διεκπεραιώνουν τις 40 ώρες λαμβάνουν το bonus των 600 ευρώ τον μήνα ο καθένας, ήτοι 6.000 ευρώ τον χρόνο. Τα εναπομείναντα 3.000 ευρώ αξιοποιούνται για τη φροντίδα υλικοτεχνικής υποδομής, εποπτικού υλικού, βιβλιογραφίας κ.λπ.

Σκοπός: Με αυτή τη διαδικασία ουσιαστικά το δημόσιο σχολείο απορροφά και υπερβαίνει τις ανάγκες για εξωσχολική φροντιστηριακή υποστήριξη του μαθητή με εξοικονόμηση πόρων για τη μέση ελληνική οικογένεια, η οποία πλέον δεν αιμορραγεί οικονομικά πληρώνοντας φροντιστήρια σε γλώσσες, σε ιδιαίτερα κ.λπ».

Η πρόταση του κυρίου Τριανταφυλλίδη αναστάτωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησε την εκπρόσωπο Τύπου Ράνια Σβίγκου να "αδειάσει" τον βουλευτή με σχόλιο στο twitter: 

«Η διασφάλιση του δημόσιου - δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης βασική δέσμευση της Αριστεράς. Προχωράμε σε περισσότερο καλύτερο δημόσιο σχολείο», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Σβίγκου. 

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/304198/#ixzz3xAPJsFiE
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: