Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

6/1/16

Συγκινητικά Θεοφάνια στη Σμύρνη – Για πρώτη φορά από το 1922 καθαγιασμός των υδάτων στην προκυμαία (βίντεο)

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε στους παρευρισκόμενους –και όχι μόνο– ο εορτασμός των Θεοφανίων στο λιμάνι της ιστορικής πόλης της Σμύρνης.
Μέλη της ελληνικής παροικίας, επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά ορθόδοξοι που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή, έζησαν από κοντά την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και τον αγιασμό των υδάτων.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που καθαγιάστηκαν τα ύδατα μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων, 94 χρόνια πριν.
Στο λιμάνι της ιστορικής πόλης ο εορτασμός των Θεοφανίων έλαβε πανηγυρικό και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς σηματοδοτεί μια νέα σελίδα για τον ελληνισμό. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα εορτασμού σε ανοιχτό χώρο με τον αγιασμό των υδάτων.
Οι τουρκικές αρχές έδωσαν επίσημη άδεια και τον αγιασμό των υδάτων τέλεσε ο πατήρ Κύριλλος, ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας, ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922.
«Είναι μια ιστορική και ιερή τελετή σε αυτή τη μαρτυρική θάλασσα», τόνισε ο πατήρ Κύριλλος εμφανώς συγκινημένος και ευχαρίστησε τις αρχές που έδωσαν την άδεια και τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στο χώρο απέναντι από το παλιό ελληνικό προξενείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: