Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Μνημόσυνο για τα θύματα των σταλινικών διώξεων στο ελληνικό χωριό Καμπαρντίνκα της Ρωσίας


  • Όλοι οι ομιλητές ήταν γεμάτοι συγκίνηση κατά την εκφώνηση του λόγου τους
Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες της καταπίεσης και των διώξεων που υπέστησαν οι μειονότητες στη Σοβιετική Ένωση την περίοδο 1930-1950 –ανάμεσά τους και οι ποντιακοί πληθυσμοί. Τα θύματα των σταλινικών διώξεων τιμήθηκαν στις 2 Οκτωβρίου για 21η χρονιά στο ελληνικό χωριό Καμπαρντίνκα της περιφέρειας του Κράσνονταρ στη Ρωσία. Στην επιμνημόσυνη δέηση που έγινε μπροστά από το μνημείο προς τιμήν των θυμάτων της περιόδου 1930-1950 παρευρέθηκαν τα παιδιά και τα εγγόνια των θυμάτων, για να τιμήσουν με τον δέοντα τρόπο τους προγόνους τους.


Την επιμνημόσυνη δέηση έψαλε ο ιερέας Σέργιος, ηγούμενος του ναού του Αγίου Παντελεήμονος, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για τις σοβαρές συνέπειες της Ρωσικής Επανάστασης του 1917.
Την εκδήλωση μνήμης άνοιξε ο πρόεδρος της Οργάνωσης «Αποκατεστημένοι» του Γκελεντζίκ Βασίλι Αντρέεφ (Ανδριάδης). Το παρών έδωσε και ο δήμαρχος του χωριού Καμπαρντίνκα Γκριγκόρι Κιάλοφ, ο οποίος χαιρέτισε τον κόσμο, και ως απόγονος των πρώτων κατοίκων του χωριού μίλησε για τα εκατομμύρια των καταπιεσμένων τις δεκαετίες 1920 έως 1940 καλώντας όλο τον κόσμο να τιμήσει τα θύματα εκείνης της περιόδου.

Ο π. Σέργιος έψαλε την επιμνημόσυνη δέηση
Η πρόεδρος της οργάνωσης αποκατάστασης «Μεμοριάλ» Όλγκα Τσερμπάτσε αφιέρωσε ένα συγκινητικό ποίημα για τα γεγονότα που σχετίζονται με την εξορία των Ελλήνων στο Καζακστάν και σε διάφορα άλλα μέρη. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων της Πολιτικής Καταπίεσης του Ντιβνομόρσκογιε Ιβάν Ξενίδης μίλησε με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο για τα χρόνια καταπίεσης.
Ο πρόεδρος του συλλόγου «Μεμοριάλ» της πόλης Σλαβιάνσκ της περιφέρειας του Κράσνονταρ Αλεξάντρ Σουμκόφ είπε ότι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του χωριού Πολτάφσκαγια  εξορίστηκαν στη Σιβηρία και σε άλλες περιοχές. Στα σπίτια τους εγκαταστάθηκαν οι αποστρατευθέντες του Κόκκινου Στρατού.


Τα παιδιά και τα εγγόνια των θυμάτων των σταλινικών διώξεων τίμησαν τους προγόνους τους
Ο ιστορικός Γιούρι Κοτσερίδης μίλησε από τη δική του ιστορική σκοπιά για τα γεγονότα που σχετίζονται με τις σταλινικές διώξεις των δεκαετιών ’20 έως ’40 και τόνισε ότι το πρώτο μνημείο για τους καταπιεσμένους της Σοβιετικής Ένωσης δημιουργήθηκε στο χωριό Μερτσάνσκογιε το 1988.
Οι 167 κάτοικοι του χωριού είχαν συλληφθεί και εκτελεστεί την περίοδο 1937-1938.
Μετά την εκδήλωση έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.
  • Οι σύλλογοι και οι οργανώσεις αποκατάστασης στη Ρωσία έχουν στόχο την αποκατάσταση της αθωότητας των εκτοπισθέντων της Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο 1930-1950, που κατηγορήθηκαν και τιμωρήθηκαν άδικα. Επιπλέον, φροντίζουν για την ηθική και οικονομική υποστήριξη των επιζησάντων εκείνης της περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: