Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Πολύ χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015

Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα περιορίστηκε στο 0,2% του ΑΕΠ, αντί για 0,7% που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Σαφώς χαμηλότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα για του 2015, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα περιορίστηκε στο 0,2% του ΑΕΠ, αντί για 0,7% που είχε αρχικά υπολογιστεί τον Απρίλιο, «κόπηκε» δηλαδή κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.


Η χώρα μας είναι σταθερά πάνω από το στόχο, που προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25%, όμως η αναθεώρηση μπορεί να υποσκάψει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στη δεύτερη αξιολόγηση με τους θεσμούς.

Το πρωτογενές πλεόνασμα επετεύχθη επειδή δεν συνυπολογίστηκαν στις δαπάνες τα χρήματα που δόθηκαν για την υποστήριξη των τραπεζών. Εάν το εν λόγω ποσό είχε συνεκτιμηθεί, η Ελλάδα θα είχε πρωτογενές έλλειμμα ύψους σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ήτοι 3,9% του ΑΕΠ.

Το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα – όπου συνυπολογίζεται και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους – ήταν επίσης βαρύ, με την Ελλάδα να καταγράφει έλλειμμα 13,2 δισεκ. ευρώ, δηλαδή 7,5% του ΑΕΠ.

Αρνητική εξέλιξη σημειώθηκε και στο μέτωπο του χρέους, που υπολογίζεται πλέον στο 177,4% του ΑΕΠ, ελαφρά αυξημένο από την εκτίμηση του Απριλίου που το τοποθετούσε στο 176,9%.

Το ΑΕΠ του 2015 εκτιμάται στα 175,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν 2,5 δισεκ. χειρότερα από το προηγούμενο έτος και 15,5 δισεκ. κάτω από το 2012.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/328256/polu-hamilotero-apo-tis-arhikes-ektimiseis-to-protogenes-pleonasma-tou-2015/#ixzz4NdSqyhbf
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: