Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Αποκαλύψεις Μπερίσα για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, δήλωσε για πρώτη φορά δημοσίως ότι «η συμφωνία για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα απέτυχε μετά από την παρέμβαση ενός τρίτου παράγοντα».

«Θέλω να πω στους Αλβανούς ότι σύντομα θα καταλάβουν τα συμφέροντα ποιών εξυπηρετήσατε, και σας το δηλώνω με απόλυτη πεποίθηση ότι το κάνατε για λογαριασμό τρίτου παράγοντα. Η ιστορία θα το αποδείξει», δήλωσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα, που τότε στην αντιπολίτευση παρέπεμψε στο Συνταγματικό Δικαστήριο τη συμφωνία αυτή.


Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, η κυβέρνηση του οποίου υπέγραψε τη συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα το 2009, δεν διευκρίνισε όμως ποιος είναι ο τρίτος παράγοντας, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης, πίσω από την αποτυχία της συμφωνίας, την οποία απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο, βρίσκεται η Τουρκία.

Τις ίδιες αμφιβολίες είχε εκφράσει και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία υπέγραψε τη συμφωνία στα Τίρανα μαζί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Λουλζίμ Μπάσα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της σε τηλεοπτική εκπομπή το 2011, εκφράζοντας τη λύπη της για την ακύρωση της συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: