Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Αντιστράτηγος ο ήρωας Αυξεντίου

http://www.dimokratianews.gr/content/68113/antistratigos-o-iroas-ayxentioy
Η Ελλάδα τίμησε το άξιο τέκνο της με 59 χρόνια καθυστέρηση
Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λέει ο λαός μας, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση του Κύπριου αγωνιστή Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος με τροπολογία προήχθη στον βαθμό του αντιστρατήγου.
«Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου εντός μηνός από την έναρξη του παρόντος νόμου ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Πεζικού Αυξεντίου Γρηγόριος του Πιερή προάγεται τιμητικά μετά θάνατον στον βαθμό του αντιστρατήγου, σε αναγνώριση των εξαιρετικών υπηρεσιών του και της προσφοράς του προς το έθνος, της προαγωγής του λογιζόμενης από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου» αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ρύθμιση που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, σε νομοσχέδιο για τον ηλεκτρονικό πόλεμο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», ενώ η Χρυσή Αυγή ζήτησε η ρύθμιση για τον Αυξεντίου να έρθει ξεχωριστά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γρηγόρης Αυξεντίου πρωτοστάτησε στον ελληνοκυπριακό αγώνα κατά των Αγγλων και δύο ηρωικές μάχες του έχουν μείνει στην Ιστορία. Στις 12 Δεκεμβρίου του 1955 ο Αυξεντίου και όλη η ιεραρχία της ΕΟΚΑ παγιδεύτηκαν από τους Βρετανούς στο όρος Τρόοδος, κοντά στο χωριό Σπίλια. Ο Αυξεντίου όχι μόνο οδήγησε τους συντρόφους του σε ασφαλές μέρος, αλλά άφησε τους Άγγλους να αλληλοπυροβολούνται και να έχουν πολλά θύματα.

Δύο χρόνια αργότερα, στα τέλη Φεβρουαρίου του 1957, οι αγγλικές δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν την πληροφορία ότι ο Αυξεντίου και η ομάδα του κρύβονται σε μια σπηλιά πλησίον της Μονής Μαχαιρά στο όρος Τρόοδος. Αμέσως, απόσπασμα από 60 στρατιώτες έφτασε εκεί το απόγευμα, ωστόσο για πολλές ώρες δεν κατάφεραν να τον αιχμαλωτίσουν. Είναι ενδεικτικό ότι η μάχη συνεχίστηκε για 10 ώρες, με τους Άγγλους τελικά να ρίχνουν στη σπηλιά βόμβες πετρελαίου. Τεράστιες φλόγες κάλυψαν το σπήλαιο αλλά και το κορμί του. Ο ήρωας ήταν τότε μόλις 29 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: