Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Δικαστικοί λειτουργοί: Οι κυβερνητικές δηλώσεις δεν είναι θεσμικά ανεκτές

«Δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενες ούτε θεσμικά ανεκτές»


Τι ψήφισαν οι δικαστές ποια η σημασία της απόφασης

Την καταδίκη σύσσωμου του δικαστικού κόσμου προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες επικριτικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών κατά του ΣτΕ μετά την απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά. 

«Οι απαξιωτικές κριτικές από εκπροσώπους της πολιτικής εξουσίας δεν συνάδουν με τη συνταγματική μας τάξη», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους και οι διοικητικοί δικαστές, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενες ούτε θεσμικά ανεκτές». 


Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε νωρίτερα οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων καιΔικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας με αφορμή την πρωτοφανή επίθεση, που εξαπέλυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε βάρος του ΣτΕ.

Οι δικαστές, αναφέρουν μεταξύ άλλων, στηλιτεύοντας τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, πως "μία δικαιοσύνη σε άλλη κατεύθυνση θα ήταν επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας και το κράτος δικαίου".

Παράλληλα, με αφορμή τις συγκεκριμένες δηλώσεις αλλά και τοποθετήσεις άλλων κυβερνητικών παραγόντων, το κλίμα σήμερα στη Δικαιοσύνη είναι βαρύ και οι αντιδράσεις των δικαστών έντονες, κυρίως στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας 
Επ’ ευκαιρία πολιτικών δηλώσεων για το θεσμικό ρόλο του Συμβουλίου της Επικρατείας υπενθυμίζονται τα εξής αυτονόητα σε μια δημοκρατική πολιτεία: 

1)Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανήκει στη δικαστική λειτουργία, η οποία, κατά το άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος, πηγάζει από το λαό και ασκείται όπως ορίζει το Σύνταγμα.

2)Η κατά το Σύνταγμα αποστολή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι’ αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων, κατόπιν αιτημάτων παροχής δικαστικής προστασίας.

3)Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκπληρώνει την αποστολή αυτή, στη μακρόχρονη ιστορία του, ως θεματοφύλακας του Κράτους Δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τηρώντας τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών, απαρτιζόμενο από λειτουργούς που διακρίνονται για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και το ελεύθερο και ανεξάρτητο φρόνημά τους.


4)Κατά συνέπεια, δημόσιος λόγος που αναφέρεται στην αποστολή και το ρόλο του Δικαστηρίου πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ανωτέρω και να εκφέρεται με γνώση της εν γένει οργάνωσης και λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών επιδεικνύοντας τη δέουσα αυτοσυγκράτηση. 
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων:


Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε στα πλαίσια της εγγυητικής λειτουργίας της Δικαστικής εξουσίας, που ανατίθεται μόνο σε αυτήν από το Σύνταγμα, προκάλεσε άλλη μία φορά αδικαιολόγητες επιθέσεις της Κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης, πρώτη φορά όμως τόσο έντονες, με σαφή προσπάθεια να εντάξει τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της στην πολιτική αντιπαράθεση.

Κατηγορήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αποφάσεις του στα Μνημόνια, το «κούρεμα» των ομολόγων, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, σα να είναι αυτό που νομοθετεί και όχι οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις που επέβαλαν τα δυσβάσταχτα για την κοινωνία μέτρα.

Επιρρίπτεται ευθύνη στο Δικαστήριο διότι δεν υπολόγισε τις συνέπειες που προκαλεί η κήρυξη της αντισυνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου και γιατί παρεμποδίζει με την απόφασή του την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των Δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις. Μία Δικαιοσύνη με άλλη κατεύθυνση θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας και για το Κράτος Δικαίου.

Ο οικονομικός σχεδιασμός και ο τρόπος εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των κρατικών δομών είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, ενώ καθήκον δικό μας είναι η διαφύλαξη της Συνταγματικής νομιμότητας.

Στη Δημοκρατία δε νοείται κανενός είδους αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών. Η ομαλή λειτουργία των θεσμών προϋποθέτει κατανόηση του διακριτού ρόλου της κάθε εξουσίας και εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της μιας από την άλλη.


Διοικητικοί δικαστές

«Η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, οργανικό στοιχείο κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος, προβλέπεται και κατοχυρώνεται και από το Σύνταγμα της χώρας μας. Σύμφωνα με την αρχή αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει αναμφισβήτητα στην εκλεγμένη κυβέρνηση.

»Συνέχεται όμως κατ’ ανάγκην, και σύμφωνα με την ως άνω αρχή, με τον συνταγματιικό έλεγχο που είναι αρμοδιότητα της Δικαστικής Λειτουργίας. Η αμφισβήτηση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης με αφορμή και την απόφασή του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απαξιωτικές κριτικές από εκπροσώπους της πολιτικής εξουσίας δεν συνάδουν με την συνταγματική τάξη και τις αρχές, στις οποίες στηρίζεται το Κράτος δικαίου και δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενες ούτε θεσμικά ανεκτές»


Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/329018/o-dikastikos-kosmos-katadikazei-tis-kuvernitikes-diloseis-den-einai-thesmika-anektes/#ixzz4OI1nSEWN
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: