Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

"Μαύρο" σε 5 μέρες για όσους εκπέμπουν χωρίς άδεια


Η τροπολογία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα ΜΜΕ συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Η τροπολογία έχει τίτλο «Τροποποίηση διατάξεων του ν.4339/2015 περί αδειοδότησης παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, συμπλήρωση του Κ.Φ.Ε. σχετικά με δαπάνες που αφορούν σε οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις, και μετάθεση έως 1.1.2017 της εφαρμογής της διαδικασίας για την απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων από τα Μ.Μ.Ε.».


Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, τα κανάλια που δεν πήραν άδεια υποχρεούνται να κλείσουν σε πέντε ημέρες αντί για τρεις μήνες που προέβλεπε αρχικά ο νόμος. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από την στιγμή που θα υπογραφεί η τελική απόφαση και θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό προβλέπεται να γίνει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Με την ίδια τροπολογία επίσης αυστηροποιούνται οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται τόσο για την DIGEA όσο και για τους καναλάρχες που θα εξακολουθήσουν να εκπέμπουν. Η ποινή φυλάκισης ορίζεται πλέον στον 1 έτος αντί για 6 μήνες ενώ τα πρόστιμα θα φτάνουν έως και 1 εκατ. ευρώ ενώ θα κατάσχονται και μηχανήματα.

Παράλληλα με την τροπολογία δεν αναγνωρίζονται ως φορολογικά έξοδα η διαφημιστική δαπάνη μιας επιχείρησης σε κανάλι που δεν έχει πάρει άδεια. Η αρμοδιότητα για την παροχή βεβαίωσης προς τους αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, περνά από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης (αντί του ΕΣΡ) .

Δεν υπάρχουν σχόλια: