Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Θεσσαλονίκη: Επεισοδιακά ξεκίνησε η σύνοδος των Πρυτάνεων

Επεισοδιακά και με δύο ώρες καθυστέρηση, κεκλεισμένων των θυρών ξεκίνησε η 82η Σύνοδος των πρυτάνεων και προέδρων διοικουσών επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, την οποία διοργανώνει την Παρασκευή και το Σάββατο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Πριν ακόμη ξεκινήσει η προσέλευση των μελών της συνόδου, ομάδα περίπου 80 φοιτητών από συλλόγους των τμημάτων Χημείας, Φιλολογίας, Ψυχολογίας, Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ κ.α., εισήλθε στην αίθουσα διεξαγωγής της συνεδρίασης, ανάρτησε πανό και επί δύο ώρες φώναζε συνθήματα κατά της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας και των πρυτανικών αρχών των Πανεπιστημίων, ζητώντας να μην πραγματοποιηθεί η σύνοδος.



Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων Αχιλλέας Ζαπράνης, πρότεινε αντιπροσωπεία των φοιτητών να συμμετάσχει στην συνεδρίαση και να καταθέσει τα αιτήματα τους στην σύνοδο, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή, ενώ λίγο μετά την αποχώρηση των φοιτητών ξεκίνησε η σύνοδος.

"Καταλαβαίνω τα αιτήματα των παιδιών, αυτό το οποίο όμως δε μπορώ να δικαιολογήσω είναι το ένα και μοναδικό αίτημα να ακυρωθεί η σύνοδος των πρυτάνεων. Τα αιτήματά τους είναι λογικά, είναι δίκαια, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας μας και οι πρυτάνεις και η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, φυσικά και τα αφουγκράζεται φυσικά και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις", δήλωσε ο Αχιλλέας Ζαπράνης, λίγο μετά την αποχώρηση των φοιτητών.

"Ήλθαμε εδώ με αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων προκειμένου να μπλοκάρουμε την διαδικασία της συνάντησης των πρυτάνεων. Θεωρούμε ότι η κατάσταση στην εκπαίδευση έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο. Τα πορίσματα του εθνικού διαλόγου έρχονται να ευθυγραμμίσουν την κατάσταση σε σχέση με τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, με το ζοφερό τοπίο το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας. Για εμάς τα πορίσματα του εθνικού διαλόγου πέρα από ό,τι προδιαγράφουν για τα δίδακτρα και για τη μείωση των φοιτητικών παροχών, έχουν έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο, αυτόν της διάλυσης των πτυχίων", δήλωσε η φοιτήτρια Πέννυ Κουτσού, εκπρόσωπος φοιτητικού συλλόγου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: