Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

18/10/16


Τα "πιστόλια" του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν δράση εναντίον της Δικαιοσύνης - Θύελλα στο ΣτΕ λίγο πριν την έναρξη της τρίτης διάσκεψης για τις τηλεοπτικές άδειες

Παναγιώτης Τσιμπούκης
Έχει προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα 


Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και επ' αόριστον αναβολής καθώς μέλος της ολομέλειας ασθένησε αιφνιδίως ενώ ο Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε έρευνα σε βάρος δεύτερου μέλους τον οποίο εμπλέκουν για προσωπική υπόθεση - Η «Αυγή», μάλιστα, δίνει στο πρωτοσέλιδο το όνομα του υπό έρευνα δικαστικού.



Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται ο κρατικός και μη μηχανισμός για το «καυτό» ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών που αποτελεί θέμα γοήτρου και όχι μόνο για την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα έχουν επιστρατευτεί όλες οι κοινοβουλευτικές και πολιτικές δυνάμεις για να επιτευκτεί η συγκρότηση του ΕΣΡ προκειμένου να μπορέσει να διασωθεί το κυβερνητικό κύρος σε περίπτωση που η διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ξεπεράσει τους τρεις προκαταρκτικούς σκοπέλους (παραδεκτό, έννομο συμφέρον και βάσιμο) και μπει στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή εκεί που ο δρόμος είναι χωρίς επιστροφή.

Για σήμερα το απόγευμα (17:00 μ.μ.) έχει προγραμματιστεί η τρίτη κατά σειρά διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου προκειμένου να κριθούν τα Συνταγματικά και νομικά θέμα που έχουν τεθεί από τους δικηγόρους των τηλεοπτικών σταθμών.

Κατά τη σημερινή διάσκεψη, κεκλεισμένων πάντοτε των θυρών, εάν δεν τεθούν νέα νομικά, δικονομικά και πραγματικά ζητήματα, οι 30 δικαστές θα προχωρήσουν στην ψηφοφορία των τριών προδικαστικών θεμάτων που θα επιτρέψουν στους δικαστές να προχωρήσουν στην ουσία της υπόθεσης και να αποφανθούν επί των συνταγματικών και σύννομων θεμάτων που έχουν τεθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ωστόσο, η απρόσμενη εισαγωγή στην εντατική νοσοκομείου μέλους της διάσκεψης της Ολομέλειας, του συμβούλου Επικρατείας και μέλους της επίμαχης διάσκεψης Αριστόβουλου-Γεώργιου Βώρου μετά από καρδιακό επεισόδιο και την τοποθέτηση stent λόγω απόφραξης αρτηρίας, σηματοδότησε έντονα σενάρια για επ΄αόριστον αναβολής της διάσκεψης ή ακόμη και για επανασυζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο.

Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι η ασθένεια του κ. Βώρου είναι γεγονός και δεν επιδέχεται καμίας παρερμηνείας ή σκοπιμότητας.

Το γεγονός της ασθένειας του κ. Βώρου από μόνο του δεν σηματοδοτεί εξελίξεις, καθώς υπάρχουν ήδη στη σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ δύο αναπληρωματικοί σύμβουλοι, οι οποίοι μπορούν -κατ΄αρχάς- να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε, αφού για τον σκοπό αυτό είναι και αναπληρωματικοί.

Όμως τα σενάρια μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών πυροδοτούν ένα αρνητικό κλίμα για το ΣτΕ και όχι μόνο.

Όπως έλεγαν έμπειροι δικαστές δεν αποκλείεται να τεθούν και άλλα ζητήματα κατά την έναρξη της σημερινής διάσκεψης (εκτός των καθαρά νομικών), έτσι ώστε να οδηγηθεί η διάσκεψη σε επ΄ αόριστον αναβολή.

Άλλοι δε δικαστικοί λειτουργοί κάνουν ένα ακόμα βήμα και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της επαναζήτησης της υπόθεσης στο ακροατήριο, αφού προηγουμένως διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Αυτό φυσικά ερμηνεύεται σε μηδενισμό του χρονομέτρου  στην υπόθεση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και την επανεκκίνηση από μηδενική βάση.

Μάλιστα, οι ίδιοι δικαστικοί λειτουργοί δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να τεθεί ζήτημα για το δικαστή που συμμετέχει στην επίμαχη διάσκεψη και για τον οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλαος Παρασκευόπουλος διέταξε χθες, Δευτέρα, τη διενέργεια έλεγχου (πειθαρχικού και ποινικού) για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων, κλπ στον ηλεκτρονικό Τύπο και την εμπλοκή του σε υπόθεση σπουδάστριας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών κατά το έτος 2014.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω ελεγχόμενος δικαστής, σύμφωνα με τον ηλεκτρονικό Τύπο, έδειξε το 2014 έντονο ενδιαφέρον για σπουδάστρια της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών η οποία στη συνέχεια εισήλθε ως δικαστής στο ΣτΕ.  Αίσθηση προκαλεί, δε, το γεγονός ότι η εφημερίδα Αυγή αποκαλύπτει στο πρωτοσέλιδό της το όνομα του εν λόγω δικαστικού, σε μια κίνηση ασυνήθιστη για τα δεδομένα μιας εφημερίδας αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων.

Το πρωτοσέλιδο της Αυγής που δίνει το όνομα του δικαστικού



Δικαστικοί λειτουργοί δεν παραλείπουν, επίσης, να επισημάνουν μια ακόμη σύμπτωση. Δηλαδή ότι μια ημέρα μετά την εκδήλωση της αντίθεσης του επίμαχου δικαστή (κατά τη διάσκεψη) στη θετική πρόταση του εισηγητή της υπόθεσης των τηλεοπτικών σταθμών, συμβούλου Επικρατείας Γεωργίου Παπαγεωργίου, δημοσιεύθηκαν σε συγκεκριμένο ηλεκτρονικό Τύπο τα περί υποστήριξης του εν λόγω  δικαστή στην σπουδάστρια της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (ενώ ήταν από μεγάλο χρονικό διάστημα γνωστό το επίμαχο περιστατικό) και την αναπαραγωγή της επίμαχης  δημοσίευσης από συγκεκριμένο φιλοκυβερνητικό site, που έχει ταυτιστεί με συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος που κατέχει θώκο σε υπουργείο.

Ακόμα, οι ίδιοι δικαστές δεν έκρυβαν τον θαυμασμό τους για το τυχαίο γεγονός της επιλογής του υπουργού Δικαιοσύνης, Νικολάου Παρασκευόπουλου, να ανακοινώσει χθες το απόγευμα, δηλαδή μια ημέρα πριν την σημερινή διάσκεψη του ΣτΕ, τη διενέργεια έλεγχου (πειθαρχικού και ποινικού) σε βάρος του συγκεκριμένου δικαστικού λειτουργού, αλλά και κάθε άλλου εμπλεκομένου προσώπου.

Πρέπει να αναφερθεί ότι κατά τη διάσκεψη της προηγούμενης Παρασκευής πλέον του ότι διακόπηκε το πρωί μετά από τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας, το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου διέκοψε τη διάσκεψη, λίγο πριν κλείσει ο πρώτος και βασικός κύκλος των νομικών ζητημάτων και προχωρήσουν οι  δικαστές του ΣτΕ σε ψηφοφορία και ενώ ξεκίνησαν οι διαδικασίες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Με άλλα λόγια, δεν ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των διασκέψεων καθώς, συνεχώς ετίθεντο νέα παράπλευρα νομικά ζητήματα. Έτσι, δεν έγινε η ψηφοφορία επί του παραδεκτού, του βάσιμου και του εννόμου συμφέροντος των τηλεοπτικών σταθμών. 

Πάντως, εάν η σημερινή ψηφοφορία ξεπεράσει το σκόπελο των τριών σημείων, όπως έλεγαν νομικοί, μετά η υπολειπόμενη  διαδικασία είναι ένας μοναχικός περίπατος. Και αυτό γιατί η μη συγκρότηση του ΕΣΡ και η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του στον υπουργό Επικρατείας, δεν μπορεί να συνταγματικά να ξεπεραστεί, με αποτέλεσμα ο νόμος 4339/2015, με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για την διαδικασία χορήγησης των  τηλεοπτικών σταθμών, να κριθεί αντισυνταγματικός και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις που εν συνεχεία εκδόθηκαν.

Δικαστές που γνωρίζουν καλά το χώρο του ΣτΕ έλεγαν στο protothema.gr ότι την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση έστειλε φάκελο στην Ολομέλεια του ΣτΕ με τους νομικούς ισχυρισμούς της για το δεύτερο στάδιο της διάσκεψης, δηλαδή αφού έχει ξεπεραστεί ο σκόπελος των τριών σημείων.

Οι ίδιοι δικαστές έκαναν λόγω για κατάσταση πανικού στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και για εσωτερική πληροφόρηση της κυβέρνησης ως προς την πορεία της διάσκεψης μέσα από το ΣτΕ, ενώ παράλληλα επεσήμαναν ότι οι πληροφορίες που φτάνουν στο Μαξίμου είναι ότι η διάσκεψη θα ξεπεράσει τους πρώτους τρεις σκοπέλους και θα προχωρήσει στο συνταγματικό σκέλος.

Η σημερινή διάσκεψη θα είναι καθοριστική τόσο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών όσο και για το κύρος του ΣτΕ.

Την ίσια στιγμή η κυβέρνηση εμπρός στο αδιέξοδο που διαβλέπει  ότι θα προκληθεί από την πλευρά του ΣτΕ, στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών θα επιχειρήσει αύριο, Τετάρτη, να επιτύχει -για ακόμη μια φορά- τη συγκρότηση του ΕΣΡ από την επιτροπή των προέδρων της Βουλής,νομοθετώντας παράλληλα και τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) και πάλι στο ΕΣΡ που είχαν αποσπαστεί με το ο νόμο 4339/2015.

Δεν πρέπει να παραλειφθεί η σπασμωδική άτακτη παλινδρόμηση της κυβέρνησης στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, καθώς ανακοίνωσε νομοσχέδιο μπουλντόζα στο τηλεοπτικό τοπίο το οποίο κάτω από το βάρος των αντιδράσεων, το απέσυρε δια της κλασικής μεθόδου «Στρίβειν δια του Αρραβώνος».
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: