Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

19/10/16

Ο «Δεκάλογος» του λατινοαμερικάνικου ποπουλισμού στην Ελλάδα


Ο ΠΟΠΟΥΛΙΣΜΟΣ είναι ένα πολιτικό μοντέλο, το οποίο τα τελευταία χρόνια εφαρμόστηκε σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βενεζουέλα.

Κατά κανόνα εμφανίζεται μετά από μια μεγάλη πολιτική και οικονομική κρίση και οι ηγέτες τους, που παρουσιάζονται ως μεσσίες, δεν προέρχονται από την πολιτική ελίτ, ούτε από το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα. Ο ποπουλισμός τις περισσότερες φορές στηρίζεται στην ύπαρξη ενός χαρισματικού ηγέτη (όπως ήταν ο Ούγο Τσάβες), ο οποίος έχει άμεση επαφή με τον λαό, στη συνέχεια ασκεί αυταρχική πολιτική, επενδύει στον κοινωνικό διχασμό, στο λαϊκισμό και στην δημιουργία εσωτερικού και εξωτερικού «εχθρού».
ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ περιπτώσεις η κοινωνική πολιτική που ασκήθηκε από τους ποπουλιστές στη Λατινική Αμερική είχε –πρόσκαιρα μόνο- θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φτώχειας, ειδικά της ακραίας φτώχειας.
ΜΕΤΑ από τον θάνατο του ηγέτη της «επαναστατικής Αριστεράς», Ούγο Τσάβες, ο λατινοαμερικανικός ποπουλισμός δείχνει να καταρρέει στη Λατινική Αμερική, όπως φάνηκε ήδη στη Βενεζουέλα, στην Αργεντινή, στη Βολιβία και στο Περού με την ήττα των ποπουλιστών και την εκλογική νίκη της κεντροδεξιάς.

Για τη συνέχεια iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: