Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΣτΕ: "Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά"

Αντισυνταγματικό με ψήφους 14-11 έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, μία εξέλιξη που δρομολογεί εξελίξεις, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για κατάθεση νέας ρύθμισης την ερχόμενη Δευτέρα.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο που συνεδρίασε, εν μέσω θυέλλης για έναν εκ των αντιπροέδρων του, δεν έδωσε καμία προθεσμία για διορθώσεις στο νόμο, κρίνοντας ότι μόνο το ΕΣΡ είναι αρμόδιο για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.


Έτσι, τα υφιστάμενα τηλεοπτικά κανάλια, που δεν πήραν άδεια βάσει της διαδικασίας του νόμου Παππά, θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Ουσιαστικά με την ακύρωση του διαγωνισμού θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα στους υπεθεματιστές. Οι νέοι «παίκτες» που πήραν άδεια είναι ουσιαστικά στον αέρα και όλη η διαδικασία μεταφέρεται στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο εξ υπαρχής θα προχωρήσει στη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.

Το ενδιαφέρον στην οριακή αυτή απόφαση των δικαστών ήταν ότι επειδή ο νόμος Παππά κατεδαφίστηκε εν συνόλω ουσιαστικά οι δικαστές δεν μπήκαν σε επιμέρους θέματα, όπως π.χ. τον αριθμό των αδειών.

Εξερχόμενος από τη διάσκεψη, ο πρόεδρος του ΣτΕ ήταν φειδωλός και δεν προχώρησε σε κάποια ανάλυση του σκεπτικού της απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: