Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

11/10/16


Με δύο ΝΟΤΑΜ οι Τούρκοι αμφισβητούν και το Καστελόριζο

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερο συμμετέχουν στη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2016» (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΕΝ)

Τέλος δεν έχουν οι προκλήσεις των Τούρκων. Μετά την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λοζάνης, και τη δέσμευση του μισού Αιγαίου για ασκήσεις, έρχονται τώρα και επιχειρούν να «ακυρώσουν» ελληνικές NOTAM που αφορούν διήμερη άσκηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της νήσου Μεγίστης (Καστελόριζου).



Συγκεκριμένα, στις 18 και 19 Οκτωβρίου το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία, με την υποστήριξη του Λιμενικού Σώματος, πρόκειται να πραγματοποιήσουν την άσκηση «Αετός 2016». 
Στην άσκηση  θα συμμετέχει και η Κύπρος με ένα ελικόπτερο AW-139 ειδικό για παρόμοιες αποστολές, ενώ θα συνεργαστεί και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας-Διάσωσης της Λάρνακας.
Για τον «Αετό 2016» η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε NOTAM. Ως απάντηση οι τουρκικές Αρχές έβγαλαν δική τους «γκριζάροντας» το Καστελόριζο (το οποίο–κατά την πάγια τακτική της Άγκυρας– αναφέρεται με την τουρκική ονομασία).
Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο νησί του Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή, και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, συνεχίζοντας το ρεσιτάλ προκλητικότητας, έβγαλαν και δεύτερη NOTAM στην οποία αναφέρεται ότι η άσκηση που σχεδιάζει η Ελλάδα ανήκει στην Τουρκία, και ως εκ τούτου η Αθήνα θα πρέπει να ακολουθήσει τις επιχειρησιακές διαταγές της Άγκυρας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: