Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

9/10/16

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Κούβα;

Πριν από μερικούς μήνες όταν σε άρθρο στο capital.gr πρότεινα να αλλάξει το Άρθρο 16 του Συντάγματος ώστε να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας μη-κρατικών Πανεπιστημίων είχα αναφέρει πως "...δεν θα εκπλαγώ αν σύντομα ανακοινωθεί η ίδρυση του πρώτου μη-κρατικού (ιδιωτικού) Πανεπιστημίου στην Κούβα...".
Στην Κούβα υπάρχουν περισσότερα από 60 πανεπιστήμια. Αναμενόμενο είναι το γεγονός πως όλα είναι κρατικά.

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τι συμβαίνει στην Κούβα από τον Δεκέμβριο του 2014 όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας. Ένας αριθμός από Αμερικανικά πανεπιστήμια ήδη προσφέρουν στους φοιτητές τους την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν στην Κούβα μέρος των σπουδών τους (πχ. το University of North Carolina, το Burlington College και το American University).

Το κορυφαίο εκ των κουβανικών πανεπιστημίων θεωρείται το Πανεπιστήμιο της Αβάννα (Universidad de la Habana). Το αμερικανικό (ιδιωτικό) πανεπιστήμιο Harvard μέσω του "David Rockefeller Center for Latin American Studies" ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα παράσχει στους φοιτητές του μέσω προγράμματος τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο της Αβάννα! Είχε προηγηθεί το επίσης αμερικανικό (ιδιωτικό) Drake University. Ωστόσο μία έκπληξη αναμένει τους αναγνώστες της ιστοσελίδας Top-Universities: τα δίδακτρα στο Πανεπιστήμιο της Αβάννα για τους διεθνείς φοιτητές ανέρχονται στο ύψος των $28,200.
Για τη συνέχεια Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: