Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

9/10/16


Δύο κράτη, ένας εθνικός ύμνος και η συνωμοσία σε βάρος Προεδρικού και Χάρη

Γ. Καλλινίκου
Αν αυτό που έγινε προψές στο στάδιο «Καραϊσκάκη» δεν είναι μια συνωμοσία, που είχε στο στόχαστρό της τον Πρόεδρο και τον Χάρη Γεωργιάδη, τότε, απλώς, πρόκειται για την μεγαλύτερη σύμπτωση την οποία σχεδίασε το σύμπαν σε μια άκρως ευαίσθητη περίοδο. 
 Και συμμετείχαν ένα σωρό. Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες Κύπρου και Ελλάδας, οι ποδοσφαιριστές της Κύπρου, οι ποδοσφαιριστές της Ελλάδας, οι διαιτητές, η ΟΥΕΦΑ, το κρατικό κανάλι το οποίο μετέδιδε τον αγώνα… Αλλά και χιλιάδες απλοί Ελλαδίτες και Κύπριοι. 


 Έβλεπες και ξανάβλεπες την εικόνα στο ΡΙΚ και τα συναισθήματα χαστούκιζαν τη λογική. 
Σε όλους τους διεθνείς ποδοσφαιρικούς αγώνες, πρώτα γίνεται ανάκρουση του εθνικού ύμνου της φιλοξενούμενης ομάδας. Ακολουθεί η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της γηπεδούχου ομάδας. Φυσικό επακόλουθο είναι οι οπαδοί στις κερκίδες να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο της γηπεδούχου ομάδας, αφού είναι ο δικός τους. 
 Προχθές όλα έγιναν αλλιώς. Δύο μεν οι ομάδες, αλλά ένας μόνο ύμνος ανακρούστηκε. Πού πήγε ο έτερος; Τι έγινε βρε παιδιά; Δύο ήταν οι ομάδες, δύο κράτη εκπροσωπούσαν, άρα δύο εθνικοί ύμνοι έπρεπε να ακουστούν. Θα μου πείτε, ο όρος «εθνικός» είναι η ειδοποιός διαφορά. Άλλο κράτος και άλλο έθνος. Δεκτό, αλλά η ουσία είναι άλλη. Η ΟΥΕΦΑ, οι ομοσπονδίες των δύο κρατών, άντε και οι ποδοσφαιριστές, συμμετείχαν σε μια συνωμοσία για να την σπάσουν του Χάρη μας. Οι χιλιάδες οπαδοί όμως; Που έψαλαν όλοι μαζί τον έναν εθνικό ύμνο ο οποίος ακούστηκε; Περίπου 15 χιλιάδες ήταν οι Έλλαδίτες, σύμφωνα με τον σχολιαστή του ΡΙΚ, και περίπου 700 οι Κύπριοι. Συμμετείχαν κι αυτοί αυθόρμητα σ’ αυτή τη συνωμοσία;

   Τι δεν θα ‘δινα να έβλεπα από μια γωνιά τον Χαρούλη και τον Πρόεδρο να παρακολουθούν τον αγώνα. Ευτυχώς απέφυγαν κάποιο παρατράγουδο με την υγεία τους, διότι αναμφίβολα –αν παρακολούθησαν τον αγώνα- η πίεσή τους θα κτύπησε κόκκινο! Διότι άντε τώρα να πείσεις την πλειοψηφία (υπάρχουν και κάποιοι που έχουν την ίδια αντίληψη από γεννήσεώς τους) του κυπριακού λαού ότι ο ομφάλιος λώρος δεν υπάρχει. Ότι κόπηκε. Ότι το μόνο που συνδέει Έλληνες και Κύπριους είναι κάποιοι… πολιτισμικοί δεσμοί!!! Το καλό που σας θέλω, Χάρη μου, μην το επαναλάβετε. Όταν το πρωτοείπατε, ο λαός έπαθε σοκ. Έμεινε αποσβολωμένος και γι’ αυτό δεν αντέδρασε όπως θα σας άξιζε. Ιδίως εκείνοι στο δικό σας κομματικό χώρο, οι οποίοι μεγάλωσαν γαλουχημένοι με τα ελληνικά ιδεώδη. Όταν αυτά τα ιδανικά πουλούσαν, κάποιοι πολιτικάντηδες τα πλάσαραν στον ανυποψίαστο κοσμάκη, εκμεταλλευόμενοι τα δικά τους ειλικρινή αισθήματα για τους πραγματικούς δεσμούς με την Ελλάδα.

    Τώρα, για κακή σας τύχη, υπήρξε ο προχθεσινός αγώνας. Καταγράφηκαν εικόνες στα μυαλά όλων των Κυπρίων, που δεν θα φύγουν ποτέ. Βλέπεις τι παιγνίδια παίζει η μοίρα. Τριάντα χρόνια δεν συναντήθηκαν ποτέ οι δύο ομάδες σε διεθνή ποδοσφαιρική οργάνωση. Και βρέθηκαν τώρα, που η ευθυγράμμιση των άστρων του νορβηγού «αστρολόγου» σας ωθεί, ανερυθρίαστα, να ανακαλύπτετε ότι ο ομφάλιος λώρος κόπηκε… Τώρα, που προδιαγράφεται η επιστροφή στην κατεχόμενη πατρίδα στη βάση κάποιων… συναισθηματικών δεσμών, η προχθεσινή συνωμοσία ερεθίζει κάποιους άλλους ευαίσθητους και πραγματικούς συναισθηματικούς δεσμούς. Μετατρέπουν την κάλπικη ανακάλυψή σας περί πολιτισμικών δεσμών σε γελοιωδέστατη.

   Προς άρση παρεξηγήσεων, η στήλη επιθυμούσε νίκη της Κύπρου. Αντιλαμβάνεται πλήρως την διαφορετική κρατική υπόσταση και λατρεύει την μικρή ιδιαίτερη πατρίδα. Εκείνο που δεν αντέχει είναι την παραχάραξη της Ιστορίας και της πραγματικότητας προς εξυπηρέτηση των ξενόφερτων επιθυμιών κάποιων οικτρών «εταίρων»…
 Γ. Καλλινίκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: