Τρίτη 5 Απριλίου 2016

5/4/16

Εύγε στους Έλληνες της Νέας Υόρκης - Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο του αγώνα της ΕΟΚΑ

Με μία σεμνή πολιτιστική εκδήλωση μνήμης, με τίτλο «Φυλακισμένα Μνήματα», που συνδιοργάνωσαν υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κύπρου, η Ομοσπονδία Κυπρο-αμερικανικών Οργανισμών, η ΠΣΕΚΑ και η Ελληνική Ομοσπονδία, τιμήθηκε στη Νέα Υόρκη η μνήμη των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου, 1955-1959.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Βασίλης Φιλίππου, που απέτισε φόρο τιμής στους τιμημένους νεκρούς, διανθίζοντας το ιστορικό του αγώνα με επιστολές τους και επιστολές συγγενών τους.

«Μέσα στην ύστατη στιγμή της θυσίας της ζωής τους για την ελευθερία, οι νεκροί ήρωες έζησαν με ένταση όλο το ηθικό μεγαλείο μιας τρισχιλιετούς ιστορίας του ελληνισμού, που έθεσε στην κορωνίδα των αξιών του τον αγώνα για την ελευθερία και τη θυσία του ατόμου υπέρ της συλλογικής ελευθερίας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το έπος του 1955-59 παραμένει πάντα ένας υπέροχος ύμνος στην Ελευθερία, ένας δοξαστικός ύμνος των πνευματικών δυνάμεων του κυπριακού ελληνισμού.

Ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι καλούμαστε όλοι όσοι έχουμε την τιμή να ανήκουμε στο ελληνικό έθνος, να μεταλαμπαδεύσουμε αυτό το πνευματικό φως και να παίρνουμε τα σωστά μηνύματα εκείνων των αγώνων.

Καταλήγοντας, ο Γενικός πρόξενος της Κύπρου είπε πως καθώς σήμερα μεγάλο μέρος της πατρίδας μας εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το βάρος της τουρκικής κατοχής και νοιώθουμε να μας βαραίνουν οι θυσίες των ηρώων μας και λαού μας, χρέος μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ελευθερία και την ευημερία του τόπου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ του Πέτρου Πετρίδη για τον απελευθερωτικό αγώνα, απαγγελίες ποιημάτων και τραγουδιών από την χορωδία του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής υπό τη διεύθυνση του Φύτου Στράτη και έκλεισε με συμβολική κατάθεση στεφάνων από δύο μικρά Κυπριόπουλα της Αμερικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στο χαιρετισμό του συνεχάρη όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, καθώς και το θέμα της, τα Φυλακισμένα Μνήματα.

«Μου είναι αδύνατο να ξεχάσω αυτή την εικόνα», είπε ανακαλώντας τις αναμνήσεις του από την επίσκεψη στο μνημείο.
Ήταν δηκτικός προς τους «πολιτισμένος Βρετανούς» και μίλησε με θαυμασμό για τους ήρωες που βάδιζαν με θάρρος στην αγχόνη.
«Αυτός ο αγώνας που έγινε στο όνομα της ελευθερίας και του Θεού δεν πήγε χαμένος», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος.

ΚΥΠΕ - Εκπομπή για την Ομογένεια - 04/04/2016 

Δεν υπάρχουν σχόλια: