Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

O Γιαν Φαμπρ ανεβάζει παράσταση με... παλλόμενα πέη στο Φεστιβάλ Αθηνών! http://www.iefimerida.gr/news/259731/o-gian-fampr-anevazei-parastasi-me-pallomena-pei-sto-festival-athinon-vinteo?ref=yfp
Σάλο αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, του Βέλγου Γιαν Φαμπρ να παρουσιάσει τη δική του πειραματική και αμφιλεγόμενη παράσταση Mount Olympus, γνωστή και ως τα «Παλλόμενα Πέη».
Η εν λόγω παράσταση όπως ανακοινώθηκε θα παρουσιαστεί στο φετινό φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, 9 και 10 Ιουλίου, που σύμφωνα με τον Γιαν Φαμπρ θα μετονομαστεί σε Διεθνές. 


Το Mount Olympus, μια 24ωρη παράσταση, είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη προκαλώντας διάφορα σχόλια. Στην παράσταση αυτή συμμετείχαν 27 ερμηνευτές, οι οποίοι ενσάρκωναν Ολύμπιους θεούς, ημίθεους, θνητούς, τέρατα και ήρωες τραγωδιών -από τον Οιδίποδα ως τη Μήδεια- σε μια κοινή συνάντηση επί σκηνής, όπου, ως επί το πλείστον γυμνή μόστραραν τα γεννητικά τους όργανα, αναπαριστώντας, υποτίθεται, ένα διονυσιακό όργιο.
Σε κάποια στιγμή μάλιστα επτά άνδρες με αρχαιοελληνικούς χιτώνες άρχιζαν να πάλλονται μπρος πίσω αποκαλύπτοντας σταδιακά τα γεννητικά τους όργανα μέχρι που έμεναν εντελώς γυμνοί και χόρευαν τσίτσιδοι συρτάκι υπό τους ήχους του θρυλικού Ζορμπά. Σε κάποια άλλη σκηνή εξελισσόταν ένα διονυσιακό όργιο με τους ερμηνευτές να χορεύουν μέχρι και twerking, το χορό που έκανε μόδα η Μάιλι Σάιρους. 
Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν, ότι στο πλαίσιο της ελληνο-βελγικής σύμπραξης στην επιχειρούμενη εκ βάθρων ανανέωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο Mount Olympus ο θίασος θα είναι μεικτός, με τη συμμετοχή Ευρωπαίων (κυρίως Βέλγων) αλλά και Ελλήνων ηθοποιών και χορευτών, με το κάστινγκ να έχει ήδη αρχίσει. 
Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι αντιδράσεις στο πρόσωπο του Γιαν Φαμπρ δεν αφορούν την αμφιλεγόμενη παράσταση με τα ...παλλόμενα πέη, όσο την απόφασή του να ασχοληθεί αποκλειστικά με βελγικές παραγωγές (κατάγεται από το Βέλγιο) με το επιχείρημα ότι δεν ...πρόλαβε να μελετήσει τις ελληνικές παραγωγές.
Μια παράσταση ακατάλληλη, σύμφωνα με το πρόγραμμα, για ανήλικο κοινό. Ένα σοκαριστικό θέαμα, που συναθροίζει όλα τα ακραία, που έφεραν μέχρι σήμερα τον Φαμπρ, πρώτη είδηση στα πολιτιστικά δρώμενα. 
Αντιδράσεις για τον Φαμπρ στην Ελλάδα
Η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά να δώσει τα... κλειδιά του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στον Βέλγο Γιαν Φαμπρ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από Έλληνες ηθοποιούς και όχι μόνο.
Πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους μέσω των social media, άλλοι έστειλαν επιστολές στον υπουργό Πολιτισμού.
«Γιατί δεν βάζουμε παλλόμενα πέη σε όλα τα υπουργεία και δεν κάνουμε δεύτερη γλώσσα τα φλαμανδικά;» αναρωτήθηκε η σκηνοθέτις Άντζελα Μπρούσκου.
Με προσωπικό tweet στον πρωθυπουργό, ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης τον ενημέρωσε ότι χάνουν τη δουλειά τους περισσότεροι από 500 άνθρωποι, ενώ ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης έγραψε μεταξύ άλλων στη σελίδα του στο Facebook πως «το εξοργιστικό είναι το πλαίσιο, το "βελγικό φεστιβάλ", αυτό είναι που μας ντροπιάζει όλους, καλλιτέχνες και θεατές».
Όλα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση του πρωθυπουργού, που μέσω του επίσημου λογαριασμού στο twitter, τόνισε πως... παρακολουθεί τη συζήτηση για τη φυσιογνωμία του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη.
Επεσήμανε δε ότι... έδωσε εντολή να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές, ένα αίτημα το οποίο, όπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας, ο Γιαν Φαμπρ και ο Αριστείδης Μπαλτάς συμφώνησαν να εξετάσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: