Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

Τραβούν κι άλλο το σχοινί

Ζήτημα κυριότητας νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και θέμα με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θέτει με νέα προκλητική τοποθέτηση η Άγκυρα.


Ελάχιστα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης και την ανάγκη τροποποίησής της, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: 

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα... Τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο».
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι πιέσεις της Άγκυρας προς την Αθήνα για την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, που θεωρούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: