Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

Πέθανε ο εκ των πρωτεργατών της Χούντας, Στυλιανός Παττακός

O Στυλιανός Παττακός, ο άνθρωπος που διέταξε τα τανκς στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, «έφυγε» από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 104 ετών.

Ο καταγόμενος από το Ρέθυμνο πραξικοπηματίας είχε αποφυλακιστεί για λόγους ανηκέστου βλάβης,
Θα κηδευτεί σύμφωνα με τους οικείους του την ερχόμενη βδομάδα. Η τελευταία του κατοικία πιθανώς θα είναι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αγία Παρασκευή Ρεθύμνου.

Ο Παττακός γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1912 στην Αγία Παρασκευή της επαρχίας Αμαρίου του Νομού Ρεθύμνου στην Κρήτη. 

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως καταγόταν από κλάδο της βυζαντινής οικογένειας των Σκορδιλών. Φοίτησε αρχικά στις Σχολές Υπαξιωματικών και εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων το 1934, απ' όπου αποφοίτησε το 1937 με το βαθμό του ανθυπιλάρχου (ανθυπολοχαγού Ιππικού).

Συμμετείχε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ως διοικητής ίλης της 11ης Ομάδος Αναγνωρίσεως της 11ης Μεραρχίας Πεζικού, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης «Όμηρος» 

Έλαβε μέρος στα Δεκεμβριανά, συμμετείχε στον Εμφύλιο Πόλεμο ως διοικητής της ίλης αρμάτων μάχης Κένταυρος σε αρκετά σημεία της Βόρειας Ελλάδας και παρασημοφορήθηκε με τρία αριστεία ανδρείας, επτά πολεμικούς σταυρούς, δύο μετάλλια εξαίρετων πράξεων καθώς και με όλα τα προβλεπόμενα σε καιρό ειρήνης μετάλλια και παράσημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: