Τρίτη 5 Απριλίου 2016

FT: Λάθος των Ευρωπαίων που θεωρούν υπεύθυνο εταίρο τον Τσίπρα

Δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση που τηρεί απέναντι στο ΔΝΤ, στον απόηχο των διαρροών για τον ρόλο του Ταμείου στη διαπραγμάτευση, ασκούν οι «Financial Times».

​Σύμφωνα με τους «FT», το Ταμείο είναι ένας «εύκολος στόχος για έναν πρωθυπουργό που δέχεται κριτική για τον χειρισμό της οικονομίας και της προσφυγικής κρίσης»
Η βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει απαραίτητη την παρουσία του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης, επισημαίνοντας ότι «η στάση του Τσίπρα (στο ζήτημα των διαρροών) δείχνει πως οι πιστωτές έκαναν λάθος που τον θεώρησαν υπεύθυνο εταίρο».

«Αν αληθεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει την κρίση σε μια απόπειρα να αποκλείσει το Ταμείο από τις συνομιλίες διάσωσης, τότε η τακτική της είναι ανεύθυνη. Όποια κι αν είναι η πηγή της διαρροής, είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας θέλει το ΔΝΤ να φύγει. Για ακόμη μία φορά επιδεικνύει ένα ένστικτο υπέρ βραχυπρόθεσμου πολιτικού κέρδους και μια αδιαφορία για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του» προστίθεται στο άρθρο.


Σύμφωνα με τους «FT», το Ταμείο είναι ένας «εύκολος στόχος για έναν πρωθυπουργό που δέχεται κριτική για τον χειρισμό της οικονομίας και της προσφυγικής κρίσης και που τελεί υπό πίεση από την ανακάμπτουσα αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

​Σε αντίθεση με το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι ζητούν πλεόνασμα της τάξης του 3,5% που είναι απίθανο να επιτευχθεί με τις τρέχουσες πολιτικέςΗ βρετανική εφημερίδα δέχεται ότι το ΔΝΤ θα ήταν αυστηρότερος κριτής των δημοσιονομικών και οικονομικών επιδόσεων της Ελλάδας, ωστόσο σημειώνει ότι δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η προτίμηση του κ. Τσίπρα να συμφωνήσει την ελάφρυνση του χρέους χωρίς τους αυστηρότερους όρους και την εποπτεία του Ταμείου.

Επισημαίνεται, δε, ότι σε αντίθεση με το ΔΝΤ οι Ευρωπαίοι ζητούν πλεόνασμα της τάξεως του 3,5%, που είναι απίθανο να επιτευχθεί με τις τρέχουσες πολιτικές, την ώρα που το Βερολίνο αποκλείει κάθε συζήτηση για «κούρεμα» χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: