Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

1/10/16

Η Κίνα Διακόπτει Τη Χορήγηση Δανείων Στη Βενεζουέλα Του Μαδούρο

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι σταματά να χορηγεί νέα δάνεια προς τη Βενεζουέλα την οποία από το 2007 έχει χρηματοδοτήσει με δάνεια 60 δισ. δολαρίων. Η μεγάλη κρίση στη χώρα του Μαδούρο, σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, δεν επέτρεψαν την ομαλή αποπληρωμή των δανείων στις κινέζικες τράπεζες στις οποίες οφείλονται πάνω από 20 δισ. δολάρια.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας σε γραπτή του δήλωση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα δάνεια που έχουν χορηγήσει κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Βενεζουέλα είχαν εμπορικά κριτήρια και έχουν πρακτικά οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Όπως γράφει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, η βασική μέθοδος με την οποία η Βενεζουέλα ξεπληρώνει τα κινεζικά δάνεια που έχει λάβει είναι μέσω της αποστολής πετρελαϊκών φορτίων.
Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του 2015, η Βενεζουέλα έστελνε σε καθημερινή βάση 579 χιλ. βαρέλια πετρελαίου στην Κίνα, η οποία αναζητά εναγωνίως ροές ενέργειας για να τροφοδοτήσει την τεράστια μηχανή παραγωγής της.
Όμως εφέτος, η πετρελαϊκή παραγωγή της Βενεζουέλας – που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα «μαύρου χρυσού» στον πλανήτη – κατακρημνίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, μεταξύ άλλων λόγω της οικονομικής αδυναμίας της κυβέρνησης να καταβάλλει οφειλόμενα σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών ενέργειας (παραγωγή, επεξεργασία, εξόρυξη κ.α.), όπως η Schlumberger.

Μαζί με την κινεζική κυβέρνηση, την όρεξή τους για επενδύσεις στη Βενεζουέλα φαίνεται πως έχασαν και οι κινεζικές επιχειρήσεις, οι οποίες το 2016 έχουν επενδύσει μόλις 300 εκατ. δολάρια ενώ από το 2010 μέχρι το 2015 επένδυαν σε αυτήν κατά μέσο όρο 2,5 δισ. δολάρια ετησίως.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα το 2016 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 700%, με την οικονομία να βιώνει ύφεση 8% και την προοπτική default να φαντάζει ολοένα και περισσότερο πιθανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: